ÇÜ Akif Kansu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Bülent Torun, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Bayat, akademisyenler, öğrenciler, eski dönem dekan ve bölüm başkanları ile emekli öğretim üyeleri ve idari personel katıldı.
 
Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Bayat yaptı.
 

“40 Yılda 795 Mezun Verdik.”
1970 Yılında Ziraat Fakültesi’ne bağlı Tarım Makinaları Kürsüsü olarak Köprüköyü’nde kurulan ve ilk kez 1977 yılında öğrenci alarak eğitim öğretim faaliyetine başlayan bölümleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Bayat , “İlk mezunlarını 1981 yılında veren bölümümüz geçen 40 yıllık süre içinde verdiği 795 mezunundan bazıları ülkemizde çok önemli görevlerde bulunmuş, mezunlarından 45 kişisi ülkemizde ve ABD’deki üniversitelerde Akademisyen olarak halen görev yapmaktadır.” dedi.
 
“16 Öğretim Elemanı ve 10 İdari Personelle Tarım Makineleri Öğretiminde Ülkeye Katkı Sağlıyoruz.”
Dekan Vekili Prof. Dr. Bülent Torun ise ülkemizin geleceğe yönelik; enerji tüketiminin azaltılması; Yakıt tüketiminin azaltılması; Tarımsal faaliyetlerde zaman gereksinmesinin azaltılması; İnsan işgücü gereksinmesinin azaltılması; Tarla trafiğinin azaltılması ve rasyonel toprak işleme ile toprak sıkışmasının önlenmesi; Optimum gübreleme, sulama ve ilaçlama; Uzaktan algılama ve kontrol yöntemlerinin geliştirilmesi gibi beklentilerine çözüm olmak amacıyla bölümlerinin 1970’li yıllardan bu yana önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.
Prof. Dr. Torun, “Günümüzde bünyesinde barındırdığı 16 öğretim elemanı ve 10 idari personelle bölgeye, ülkeye ve uluslararası çalışmalarıyla tarım sektörüne önemli katkılarda bulunmaya devam eden Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü’nün, gelecekte de Tarım Makinaları Öğretiminde önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum.” dedi.
 
“İşyerinde Fiilen Uygulamalı Eğitim…”
Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar de bölümün kuruluşundan itibaren emek vererek emekli olmuş veya halen çalışmakta olan tüm akademisyenlere ve mezun Ziraat Mühendislerine teşekkür ederek başladı konuşmasına. Prof. Dr. Kibar şunları kaydetti;
“Nitekim bölümümüzün gösterdiği çaba ile 2015 yılında Adana Sanayi Odası ve Rektörlüğümüzün imzaladığı protokol uyarınca Türkiye’de Tarım Makinaları Bölümleri içinde ilk kez bu bölümün son sınıf öğrencilerine işyerinde fiilen uygulamalı eğitim başlatılmıştır. Böylece, bu bölümümüzden mezun olan öğrencilerin Tarım Makinaları sektöründe daha kolay iş bulmalarının önü açılmıştır. Zira 1 Temmuz 2017 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 7033 Sayılı “Sanayinin Geliştirilmesi Ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la da iş yeri eğitimi yasal olarak da desteklenmektedir. Bölümümüzün bu konuda öncülük yapması bizi mutlu etmiştir.”
 
Açılış konuşmaların ardından bölümün kuruluşunda Bölüm Başkanlığı yapan emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Tezer sunu yaptı. Prof. Dr. Tezer sunumunda, “40. yıl buluşmasının temel amacı öncelikle buraya nasıl geldiğimizi hatırlamak,  40 yıl içinde emek veren akademik, idari personelimizi ve mezunlar ailesini bir araya getirmek, mesleki aidiyet duygusunu geliştirmek, mezunlarımızın izlenebilirliğini sağlamak için gerekli veri tabanını oluşturmak.” dedi.
Programın sonunda Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Tezer’e plaket takdim etti. Etkinlik anı fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.