Bu kapsamda birçok yabancı üniversite ile ikili anlaşmalar imzalayarak öğrenci ve personel değişimi gerçekleştiren ÇÜ, şimdi de Tunus Devlet Üniversiteleri Sousse ve Carthage ile ikili iş birliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşmalar çerçevesinde, çevre ve ziraat alanlarında akademik işbirliği yapılacak.
 
Fas'ın başkenti Rabat'ta, Fas Yükseköğretim Bakanlığı ev sahipliğinde Kuzey Afrika Ülkeleri kapsamında "1. Fas - Türkiye Üniversiteler Arası İşbirliği Forumu" düzenlenerek Foruma Türkiye'yi temsilen Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç,  Fas Büyükelçisi Ethem Barkan Öz ile aralarında Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar’ın da bulunduğu heyet katılarak ikili akademik işbirliği için görüş birliğine varmıştı. 
YÖK, akademik işbirliği çerçevesinde Mayıs ayında Tunus'a, Ağustos ayında da Cibuti'ye resmi ziyaretler gerçekleştirmiş, bu ülkeler ile akademik işbirliğini öngören mutabakat zaptı imzalanmıştı. 
 
“II. Tunus-Türkiye Üniversiteleri İşbirliği Forumu”na Katıldılar. 
İki ülke arasında yükseköğretim alanındaki işbirliğini artırmak amacıyla 2 Mayıs 2016 tarihinde YÖK tarafından düzenlenen “II. Tunus-Türkiye Üniversiteleri İşbirliği Forumu”na Türkiye'den 15, Tunus'tan ise 8 üniversite katıldı. Dört farklı oturumda, öğrenci değişimi, bilimsel işbirliği, ortak proje yönetimi ve akademisyen değişimi konularında çalışma yapmak üzere uzlaşıldı. Ayrıca iki ülke için ortak tarih, medeniyet ve felsefe alanlarında yapılacak işbirliği projelerinin de desteklenmesi kararlaştırıldı. 
 
Tunus Devlet Üniversiteleri İade-i Ziyarette Bulundu.
Bu kapsamda Tunus Devlet Üniversitelerinden 17-22 Ekim 2016 tarihlerinde Sousse ve 24-29 Ekim 2016 tarihlerinde ise Carthage heyetleri Çukurova Üniversitesi’ne gelerek incelemelerde bulundu. Ziyaret kapsamında Tunus Sousse Üniversitesi’nden, Chott Meriem Ziraat Enstitüsünün Dekanı Prof. Mohsen Boubaker, Prof. M'Hamdi Mahmoud, Prof. Khemais Kraiem, Prof. Abdelhamid Boujelben ve Carthage Üniversitesi’nden Rektör Yardımcısı Prof. Olfa Benouda Sıoud, Borj Cedria Çevre Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü (HIEST) Müdürü Prof. Nadia Mzoughi Epouse Aguır, Çevre Teknolojileri, Sehir Planlama ve İnşaat Enstitüsü (ISTEUB) Müdürü Prof. Slah Ben Romdhane, ISTEUB Staj ve Araştırmalar Direktörü Prof. Dorra Ben Jennet, Mateur Ziraat Yüksek Okulu Müdürü Prof. Rekik Boulbaba, Mograne Ziraat Yüksek Okulu Müdürü Prof. Abdallah Benalaya Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar’ı ziyaret etti. Ziyaretlere, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan, Dış İlişkiler Birimi Sorumlusu/İİBF Vekil Dekan Prof. Dr. Harun Arıkan ve ilgili akademisyenler katıldı. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Tunuslu heyetlere Çukurova Üniversitesi hakkında bilgi verdi.
 
Çukurova Üniversitesi Dış İlişkiler Birimi Uluslararasılaşma Koordinatörlüğünde, çevre ve ziraat alanlarında ilgili akademisyenlerle görüşen heyetler, Çukurova Üniversitesinin Ziraat ve Mühendislik Mimarlık Fakültelerinin araştırma ve eğitim olanaklarıyla, Ziraat Fakültesinin tarım uygulama alanları, akademik çalışmaları ve bölgenin tarımsal potansiyeli hakkında bilgi aldılar. 
 
Çevre ve Ziraat Alanlarında İkili Anlaşma Sağlandı.
Heyetlerin ziyareti sonunda Sousse ve Cartage Üniversiteleri ile ziraat ve çevre alanlarında “akademik işbirliği, öğrenci değişimi, ortak akademik proje yapılması” konularında iş birliği anlaşması imzalandı.