ÇÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Duygu Saban ve akademisyeler, TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün ve mimarlar, mezun olan öğrenciler ve ailelerinin katıldığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

 AİLELERE TEŞEKKÜR

Mimarlık Bölümünden mezun olan öğrencilerin ailelerine seslenerek törenin açılış konuşmasını yapan Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Duygu Saban, “Sizlerin evlatlarını kendi evlatlarımız gibi gördük ve emanetlerinizi sağ salim size teslim ediyor olmaktan gururluyuz. Öğrencilerimiz sizlerden almış oldukları görgüyü, aile kültürünü bizlere de yansıttılar. Bu anlamda sizleri yürekten tebrik ediyorum” dedi.

DOÇ. DR. SABAN, “MESLEK ONURU VE ETİĞİ İLK SIRADA OLMALIDIR”

Mezun olan öğrencilere yönelik konuşmasında onları çok sevdiklerini ama notlarını yaptıkları işlere göre verdiklerini vurgulayan Bölüm Başkanı Doç. Dr. Saban, “Bir insanın kendine yapacağı en büyük kötülük yapabileceği halde bir işi yapmamasıdır. Biz meslek insanı yetiştiriyoruz. Üniversiteler gerçek hayatın provasının yapıldığı kurumlardandır. Burada edindiğiniz 4 yıllık tecrübe ile farklı bakış açılarını gerçek yaşama mutlaka yansıtmalısınız. Biz mimarların birinci önceliği insanların ihtiyaçlarına cevap vermektir. Ve bu ihtiyacı estetik ve sanat dokunuşuyla yapabilmektir. Sizlerin yapacağı güzel işlerle Çukurova Üniversitesinin şanı yükseleceği gibi ekonomik anlamda da kazanımlarınız olacaktır. Yapacağınız her işin uzun yıllar ayakta duracağını unutmayarak meslek onurunu, meslek etiğini her zaman ilk sırada tutmalısınız. Yaptığınız işler sonradan yapacağınız işlere engel olmamalıdır. Hepinizi kutluyorum. Şansınız bol, yolunuz açık olsun.” Diye konuştu.

BAŞKAN TÜZÜN, “ZORLU ORTAMDA SEÇİCİ VE FARKLI OLMALISINIZ”

TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, “Bu tören, sizlerin üniversiteden mezuniyetinizi simgelerken, bizim açımızdan da yeni meslektaşlarımızın aramıza katıldığı bir kutlama. Maalesef iş hayatınıza atılacağınız dünya hakkında güzel şeyler söylemek mümkün değil. Mimarlık meslek haklarının sürekli yontulmaya çalışıldığı bir ortamda mesleğe giriyorsunuz. Gelişmiş ülkelerde imar yasası 50 – 80 yılda bir yapılırken, ülkemizde yasalar, yönetmelikler 1-2 senelik periyodlarla değişikliğe uğruyor. Mesleğimizi ve yapılı çevreyi ilgilendiren yapı denetimi gibi yasa ve uygulamalar bir türlü rayına oturamıyor. Yeni açılan mimarlık bölümleriyle birlikte şu anda 60 bine yaklaşan mimar meslektaş sayımızın 3-4 sene sonra 90 bine çıkacağı hesap edilmektedir. Bu zorlu ortam içinde, mesleğinizi uygularken, üretimlerinizde seçici davranarak, sürekli sorgulayan, doğru ve iyisini yaparak fark yaratmak zorunda olduğunuz yeni bir hayata başlıyorsunuz. Her şeye rağmen mimarlık gerçekten çok güzel bir meslek. Hepinizi tebrik ediyor, yeni yaşamınızda başarılar diliyorum.“ dedi.

Konuşmaların ardından diplomalarını alan öğrenciler sevinçlerini keplerini havaya fırlatarak gösterdiler.