ÇÜ Trafik Kurulu Başkanı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu Taşıt pulu sistemine geçildiğini bildirdi. Amaçlarının gelir elde etmek olmadığını belirten Prof. Dr. Fenercioğlu, “Bu uygulama güvenlik, yaşam konforu, çevre kirliliğinin önlenmesi ve malın korunması faydalarını sağlayacak.” dedi.

 

ÇÜ Trafik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, son yıllarda artan araç yoğunluğu nedeniyle kampüs içerisinde park alanlarının daraldığını, kampüsün adeta açık otopark haline geldiğini söyledi. Görüntü kirliği kadar trafik kurallına uymada sapmalar çıktığını da dile getiren Prof. Dr. Fenercioğlu,  Trafik Kurulu tarafından alınan kararla ilgili merak edilen soruları yanıtladı;

 

Trafik Kurulu nasıl oluşur?

Bir Rektör Yardımcısı başkanlığında Yapı İşleri Daire Başkanı,  Genel Sekreter Vekili, Öğrenci Temsilcisi (Konsey Başkanı), karayolları trafikle İlgili Mühendislik Fakültesi’nden ve Çevre Mühendisliğinden bir üyeden oluşur.  Bunların varlığı ile kurul toplanıyor. Kararlar, edinilen bilgilere uyarlamalar, kendi bünyemize ayarlamalar şeklinde gerçekleştiriliyor

 

“Birçok Üniversitede Yıllardır Var Olan Bir Uygulama.”

 

Daha önce böyle bir uygulama var mıydı?

Yeni Trafik yapılanmasının yasal dayanağı var ve bütün üniversite kampüslerinde uygulanıyor. Biz en sona kalanlardan bir tanesiyiz.

Biz bu kararı almadan önce Hacettepe üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Mersin Üniversitesi hatta yakın bölgede bulunan diğer üniversitelerin bu konuda neler yaptıklarını inceledik. Buralardan edindiğimiz bilgileri esas alarak kendi yapımıza uygun bir yönetmeliği Çukurova üniversitesi Senatosu’nda onaylanarak benimsemiş olduk. Ana sebep kampüsün açık otopark görüntüsünden uzaklaştırılması, mal ve can güvenliğinin sağlanması, çevre kirliliğinin azaltılması. 

 

“Amacımız Gelir Sağlamak Değil, Kampüs İçerisindeki Trafik Keşkemeşliğine Son Vermek.”

 

Burada öğrencilerin yarıyıl için 250 lira çalışan ve üniversitenin olmayan personelinden 500 lira ve çalışan idari akademik personelinden 10 lira alınmasının amacı gelir sağlamak değil. Amaç kampüse giren araç sayısını azaltacak tedbirler almak. Rektörlüğün gelir sağlama gibi bir düşüncesi yok; alınacak paralar doğrudan stratejideki hesaba gidiyor ve genel amaçlı kullanılıyor.

 

“Taşıt Pulu Olmayanlara Ana Nizamiyeden Misafir Kartı Verilecek.”

 

Araç pulu olmayanlar nasıl giriş yapacak?

Taşıt pulu olmadan kampüse girmek isteyen araçlar ana nizamiyede kayıt yaptırdıktan sonra içeriye alınacak. Ancak uzun süre aracını park edemeyecek. Hali hazırda giriş çıkışlarda araç kontrolü yapılıyor ve toplu taşıma araçlarındaki kişilerden kimlik soruluyor. Kampüse girmesi gereken yabancı araçların ruhsatı ya da kimliği alınıp, kendilerine misafir kartı veriliyor. Bu yöntemle gün içerisinde içeriye kimlerin girip çıktığının tespitini yapıp tamamını kayıt altına almış oluyoruz. Bu uygulama hali hazırda devam eden bir uygulama. Kampüse hangi saatte kimin ne amaçlı geldiğinin bilinmesi sonraki olaylarda da bilgi vereceği ve yönlendirici olacağı için önemli.

 

Dolayısıyla burada yaşayan her kişinin günlük yaşamını güveli kılacak önlemleri alması yönetimin işidir. Herhangi bir olay olduğunda, o saatte giren çıkan yabancı araçlar hangisiydi gibi bilgi birikimi sağlanacak.

 

“1 Mart 2015’e Kadar Taşıt Pulu Satışı yapılacak.”

 

Uygulama ne zaman başlayacak?

1 Mart 2015’e kadar pul satışları yapılıyor. Pul alabilecek kişiler akademik personel ve idari personel, öğrenciler, kampüste faaliyet gösteren ticari kuruluşların sözleşme ile bilinen personelleri olarak belirlendi. Diğer kişiler ana nizamiyenin dışında park edip yürüyerek girebilir. Girerken de kişilerin kimlik bildirimi zorunludur.

 

 “Balcalı Hastanesi’nin Karşısına 1.000 Araç Kapasiteli Ücretsiz Açık Otopark İnşa Edildi.”

 

Peki, kampüs dışında araç nerelere park edilebilir?

Bunu da düşündük... Çünkü hemen, “bize yer gösterin” gibi bir geri bildirim gelecekti. Bu sisteme geçilmeden önce ücretsiz araç parkının yapılabileceği 1.000 araç kapasiteli açık otopark alanları hastanenin karşısında tesis edildi. O olmadan buna geçmedik.  İsteyen kişiler bu ücretsiz açık otoparka araçlarını park edip yürüyerek yine kimlik bildirimi yaparak kampüse giriş sağlayabilir.

 

Diğer türlü buranın açık araba pazarı gibi görünmesini kimsenin istemediğini de biliyoruz. Rektörümüzün seçilmesinden önceki dönemde rektör adaylarına sorulan soruların başında “kampüs trafiğiyle ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusu geliyordu. Kimsenin memnun olmadığı bu bozuk trafik yapılanmasına düzen getirmek için herkesin yardımcı olması lazım. Özellikle bu işin takibinden sorumlu kılınan güvenlik elemanlarının isteklerine önem verilmesi ve sorun yaratılmamasını rica ediyoruz.

 

“Park Alanlarının İzin Verdiği Sayıda Pul Satışı Yapılacak.”

 

Taşıt pulu alımında bir kota olacak?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki her koşulda kampüs içerisinde aracını park edecek personel ve öğrencilerin taşıt pul alması şart. Ücretin yüksek olduğu düşünülebilir ama bu diğer üniversiteler için de aynı. Amaç burada para kazanmak değil. Zaten sayısı belli olan park yerlerinde, bizim belirleyeceğimiz sayıyı aşmayacak sayıda taşıt pulu verilecek. O kota doldu mu kampüs park alanı da dolmuş demektir.

Sonra almak mümkün değil. Yani park alanlarının izin verdiği sayıda pul satışı yapılacak.

 

Akademik ve idari personel, öğrenci ile misafir araçları park yerlerini nereler olduğuna yönelik bir planlama içerisine girdik. Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığımız o konuda proje hazırlıyor. Yeni yapılanma ile herkes nerelere park yapabileceğini bilerek hem görüntü güzelliği hem de yaşam güvenliği sağlanmış olacak.

 

“Bu Sistem, Burada Aracı Olanların Güvenliği, Konforu, Malının Korunması Amaçlıdır.”

 

Taşıt pulu aracın plakasından sahibini tanımlıyor. Dolayısıyla aracın herhangi bir kazaya uğratılmış olması durumunda, sahibinin bilgisi olmadan camının açık bırakılmış durumunda, ya da aracın bulunduğu yerin tehlike arz ettiği durumlarda araç sahibine en kısa zamanda ulaşılarak aracıyla ilgili bilgi verildikten sonra kendisinden araç güvenliğini sağlaması istenecek. Bu herkes için fayda getirecek bir uygulamadır.

Bu uygulama güvenlik, yaşam konforu, çevre kirliliğinin önlenmesi ve malın korunması faydalarını sağlayacaktır.

Kampüste araç kullanan herkesin, Üniversitemiz Senatosunca kabul edilen “Güvenlik ve Trafik Uygulamaları Yönergesi”nde yer alan hükümlere uyması gerekmektedir.