Çukurova Belediyesi’nin ‘Asfalt alım ve yapım işi’ ile ilgili ihalesi, katılan firmaların sayıca az olması üzerine Başkan Soner Çetin’in talimatıyla iptal edildi. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ‘Sokaklarda Sıcak Karışım Asfalt Serilmesi ve Sıkıştırılması ile Plent Altı Sıcak Asfalt Üretim ve Nakli’ amacıyla yapılan ihale için 12 firma doküman aldı. Bu firmalardan üçü ihaleye katıldı ancak içlerinden birinin teminatının olmadığı anlaşıldı. İhaleye sadece iki firmanın teklif vermesi üzerine Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin durumdan haberdar edildi.

“HUKUKİ AÇIDAN HİÇBİR SORUN YOK”

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, sadece iki firmanın teklifi ile yapılmak üzere olan ‘Asfalt Alım ve Yapım İşi İhalesi’nin iptal edilmesini sağladı. Daha iyi rekabet koşulları oluşması adına ihalenin iptal edildiğini belirten Başkan Soner Çetin, “Gerek 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve gerekse ilgili yönetmelikler açısından ortada hukuka aykırı hiçbir durum ya da işlem ve de bir şikâyet söz konusu olmamasına karşın ihalenin iptal edilmesine karar verilmiştir. Yani ihalede yasal hiçbir sıkıntı ve sorun bulunmamaktadır” diye konuştu.

“ŞAİBE SÖYLENTİSİ ÇİRKİN VE ASILSIZ”

Bazı basın kuruluşlarında söz konusu ihaleyle ilgili objektif olmayan yayınlar yapıldığına dikkat çeken Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin şöyle dedi: İhale şartnamesi, İhale Kanunu’nun öngördüğü şekilde herkese açık ve 21 günlük yasal ilan süresi içinde, dileyen her vatandaş ve şirket yetkilisinin inceleyebileceği, ücretsiz olarak internetten indirebileceği EKAP’a (Elektronik Kamu Alımları Platformu) yüklenmiş ve bu süre zarfında 12 şirket ihale dokümanını ücretsiz olarak almıştır. Buna rağmen şaibe olduğuna yönelik çirkin ve asılsız yayınlar yapılabilmiştir.

“ŞİRKETLERDEN DE ŞİKÂYET YOKTUR”

Kamuoyunda yaratılmak istenen ‘adrese teslim ihale’ algısının son derece haksız olduğunun altını çizen Başkan Soner Çetin, “Ne Kamu İhale Kurumu’ndan bir uyarı, ne şartnameyi alan bir şirketten ve üçüncü şahıslar, özel ve tüzel kişilerden sözlü veya yazılı bir şikâyet gelmiştir” dedi ve şöyle devam etti: Haberlerde speküle edilen düzenleme, asfalt gibi, üretimi, taşınması ve yapımı zor, karmaşık ve pahalı olan ihalelerde bazı özel koşulların aranması normaldir. Başka kamu idarelerinin benzer ihaleleri incelendiğinde çok daha sıkı koşulların aranmış olduğu görülecek ve Çukurova Belediyesi’nce de aranan koşulların yasal ve doğal olduğu anlaşılacaktır. İhale yine aynı titizlik ve yasanın öngördüğü tüm koşullar yerine getirilerek en kısa sürede yapılacaktır.