Milliyet.com.tr
Referandum çalışmaları kapsamında kente gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uğur Mumcu Meydanı’nda yoğun katılımla gerçekleşen toplu açılış töreninde halka seslendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kozan’dan mitinge gelirken 20 kişinin yaralandığı trafik kazasında hayatını kaybeden 3 kişinin ailesine başsağlığı dileyerek sözlerine başladı. Erdoğan, miting alanında yaşanan izdihamda fenalaşanlar için zaman zaman sedye istedi. Muhalefetin iddialarına da cevap veren Erdoğan, sinevizyon aracılığıyla Kılıçdaroğlu’nun çeşitli açıklamalarını mitinge katılanlara izletti.
Kılıçdaroğlu’nun idamdan yana olduğunu ifade ettiğini ve Başbakan Yıldırım’ın da aynı fikirde olduğunu kaydeden Erdoğan, şehitlerin katilini affetme yetkisi bulunmadığından meclisten geçtiği an idamı onaylayacağını vurguladı.
Türkiye’nin mücadele alanlarını sınırların dışına çıkararak PKK, FETÖ, DAEŞ gibi terör örgütleriyle mücadele ettiklerini anlatan Erdoğan, siyasal istikrarın bozulduğu dönemlerde tüm terör örgütlerinin sırtlan gibi çıkıp hırlamaya başladığını dile getirdi. 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra birkaç aylık belirsizlikte PKK’nın çukur eylemleri, DAEŞ’in saldırılarını hatırlatan Erdoğan, referandumun istikrar getireceğini anlattı.
Suriye ve Irak’taki mücadelenin o ülkelerin içişlerine karışmak anlamını değil Türkiye’nin güvenliğini sağlama gayreti taşıdığını dile getiren Erdoğan, Gaziantep’te bir düğüne yapılan ve 53 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Cerablus’a girdiklerini ifade etti.
Suriye’ye sınırı olmayan ülkelerin bile bölgede olduğunu dile getiren Erdoğan, “Bu adam katil Esed’dir. Teröristlerin davetine ne zamandan beri icabet ediliyor? Şu an 1 milyon insanı bu katil Esed bugüne kadar öldürdü. Bu insanların günahı neydi? Senin vatandaşın be. Bunları öldürdü. Bunlar eli silahlı teröristler değildi ama bu katil Esed bunları yaptı. Bize tehditler, sınırlarımız dışından geldiği için mücadelemizi oraya taşımak zorunda kaldık. Onun için Kandil’e gittik tabi bu ülkelerde yaşayan insanlarla bin yıllık kardeşliğimizi unutmuyoruz. Adana yanı başındaki Suriye’de masumlar, kimyasal silahlarla katledilirken başını arkaya çevirip bunları görmezden gelebilir mi? Hamdolsun Türkiye kendi güvenliğini kendi sağlayacak, kendisinden yardım isteyenlere de el uzatacak güce sahiptir” dedi.

Türkiye tarihinde ilk defa milletin seçim zamanı geldiğinde yüz bin imza ile Cumhurbaşkanı adayı gösterebileceğini dile getiren Erdoğan, bunun en adil ve en demokratik yarış olduğunu ifade etti. Yeni anayasanın onaylanması halinde Cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin tek seferde belirleneceği seçimin 5 yılla sınırlandırılacağını da hatırlatan Erdoğan, muhalefet partilerinin iddialarına da tepki gösterdi. Parlamentonun yetkilerinin azalacağı, tek adam döneminin başlayacağı iddialarını yalanlayan Erdoğan, “Yeni düzenlemeyle kişisel suçlarda da meclisten alınan belli oyula yüce divana gönderebilirler beni. Hakimler savcılar kuruluna şu an parlamento üye veremez. Yeni dönemde 13 üyenin 7’sini parlamento seçecek. 4 tanesini Cumhurbaşkanı, 2 tanesini de hükümetten Adalet Bakanı ve Müsteşar. Hani meclis feshedilmişti? Yasal düzenlemelerin tamamı meclise ait. Cumhurbaşkanı yapamaz. Sadece bütçe kanunu teklif edilir meclis kabul etmezse geçmiş dönemdeki bütçe tefe tüfe uygulamasıyla devreye girer. Hani meclis yoktu? Ya yalan söyleme be artık öğren bunları. Meclis hükümetin işine, hükümet meclisin işine karışmayacak. Böylece geçmişte ülkemize ağır bedelleri olan kavgaların çekişmelerin önüne geçmiş oluyoruz. Zahmet edip anayasa değişikliği metnini okumayanlar bu basit gerçeği göremediklerinden şöyle diyorlar ’Cumhurbaşkanı başka partiden’ bu metin var mı arkadaşlar?” ifadelerini kullandı.
“Ağzı olan konuşuyor derler” diye konuşan Erdoğan, “Biri çıkıp evet diyenleri İzmir’de denize dökmekten bahsediyor öteki çıkıyor 15 Temmuz’a kontrollü darbe diyor. İşte bu kadar kontrolü kaybetmişler. Çıkar belgeleri ver yargıya. Ben gece Marmaris’ten Yeşilköy’e geliyorum, helikopterler üzerimden uçuyor. Tüm halkımla orada bütünleşiyorum ve valimiz, birinci ordu komutanımız hemen toplantı yapıyor. Bana diyorlar ki az önce buradan Kılıçdaroğlu geçti. Nereye? Nereye gittiğini bilmiyorlar, 23:30’da falan geçmiş. Sonra öğreniyoruz ki Bakırköy Belediye Başkanı’nın evine gitmiş. Hani darbe olsa tankın üzerine ilk kendinin çıkacağını söylüyordun? Orada tanklar vardı birinin üzerine çıksaydın ve resim çektirseydin, bugünün belgesi olsaydı nasıl olurdu? Bu iş yürek işi. Lafla olmuyor bu. Çıkmış televizyonlarda şunu söylüyor, ’Sayın cumhurbaşkanı Marmaris’ten çıktığı zaman haber verseydi o zaman gelirdim’ diyor. Yahu insaf. NTV yayınında bunu söyledi. Ben 7 Ağustos Yenikapı Buluşması’nda onu davet ettim. Katılamayacağını bildirdi özel kalemime. Daha sonradan nasıl olduysa baskılara dayanamadı. Sen busun. Dürüstlük yok. Şimdi yalancının mumu yanıyor. 16 Nisan’a kadar bu mum yansın, 16 Nisan’da bu mumu milletçe söndürelim” şeklinde konuştu.
Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürü görevi yaptığı durumla bugünü kıyaslayan Erdoğan, Adana’ya bin 550 yataklı şehir hastanesi kazandıracaklarını belirtti.
18 maddelik değişiklik için 180 madde yalan söylediklerini anlatan Erdoğan, “Kandil ne diyor, ’hayır’ diyor. İmralı, ’hayır’ diyor. Pensilvanya, ’hayır’ diyor. Söyle bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu. Bir de sevgili Peygamberimizin güzel hadisi var. Bu değişimden rahatsız. Birinci köprüye, ikinci köprüye, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne, Marmaray’a, Avrasya Tüneli’ne, Osmangazi Köprüsü’ne hayır dediler. Biz onlara rağmen bunları yaptık. Şimdi milletimle beraber onlara rağmen inşallah 16 Nisan’da bu cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini geçirmeye var mıyız? İnşallah 16 nisan, 1960’tan beri Türkiye’nin iliğini sömüren bu zihniyeti hak ettikleri yere, siyaset müzesine kaldırılacağı günün adıdır" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana’ya yaptıkları ve yapacakları yatırımları şöyle anlattı:
“Adana’ya 14 yılda 33 katrilyon yatırım yaptık. 8 bin derslik, 38 sağlık tesisi, 17 bin toplu konut, 175 kilometre bölünmüş yol yapıldı. Bir de inşa ettiklerimiz var. Adana’ya bin 550 yataklı şehir hastanesi inşa ediyoruz. Ceyhan - Kozan yolu, Güney Çevre yolu inşaatları sürüyor. Adana mersin demir yolu, tren setleri dahil yenilendi. Bu yolu hızlı tren standartlarında yükseltiyoruz. Adana-Osmaniye hızlı tren hattını inşa ediyoruz. Böylece Adana’yı bir yandan Ankara , İstanbul, İzmir diğer yandan Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin istikametine hızlı trenle bağlıyoruz Yıllık 15 milyon daha sonra 30 milyon yolcu kapasiteli planlanan Çukurova bölge havalimanı Maalesef elimizden olmayan sebeplerle gecikmişti ama Adana ve Mersin’e bu hizmeti gerçekleştirmekte kararlıyız, projeyi yeniden ele aldık ve binasını yeni bir müteahhitle sürdürüyoruz. Yatırım bedeli 682 trilyon olan 187 eserin toplu açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu eserler inşallah Adanamız’a hayırlı olsun. Adana 16 Nisan’da daha çok yatırım ve icraat için evet demeye hazır mı?”
Referandumun yaklaştığını hatırlatan Erdoğan, sandıkları ’evet’ oyuyla patlatmak için vatandaşlardan destek istedi.
Protokolün de katılımıyla toplu açılış butonuna basılarak tören son buldu.