Enis Batur’un 1978 sonrasında, yaklaşık yirmi yıllık süreçte Türk Edebiyatının şekillenmesinde önemli etkisi olan bir şair olduğunu ifade eden Dr. Ever, “Şair kimliğinin yanı sıra bir deneme yazarı, dergici ve yayıncıdır. Batur’un çıkardığı ve yöneticiliğini yaptığı dergiler arasında; Oluşum, Yazı, Argos, Tan ve Şehir başta olmak üzere birçok dergi ismi yer alıyor. Bunlar dışında ‘Elma, Acı Bilgi ve Kitap Evi’ gibi yazdığı birtakım romanları da vardır. Batur’un inceleme, eleştiri ve gezi yazıları da var. Bugüne kadar on üç yabancı dilde otuz kitabı yayımlanmıştır.” dedi.

Doğu-Batı Divanı Üzerinden Enis Batur Şiirleri

Şair Enis Batur hakkında farklı bilgiler aktaran Dr. Ever sunumuna şöyle devam etti:

“Batur’un şiirlerinde Doğu ve Batı Medeniyetinin derinliklerine açılan, girift ve kendini kolay ele vermeyen bir atmosfer vardır. Bunun en belirgin örneği olarak karşımıza çıkan ‘Doğu-Batı Divanı’ toplam üç ciltten oluşmaktadır. Batur, şiirlerinde her türlü şiirsel gereci kullanmıştır. Onun için önemli olan ifade etmek istediği şeydir. Doğu-Batı Divanı adını tercih etmesinin temelinde ise birden fazla neden vardır. Ancak en önemli neden Goethe’nin Batı-Doğu Divanı adında kitap yazmış olmasıdır.”

Toplantı sonunda soruları da yanıtlayan Okt. Dr. Mustafa Ever’e katkılarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.