Panelde konuşan Başkan Hüseyin Sözlü, depremlerin, ülkenin asli sorunlarının kaçak ve sağlıksız yapılaşma, mühendislik hizmeti almadan yapı üretilmesi ve yapı denetiminin sağlanmaması olduğunu gösterdiğini ifade ederek, Türkiye'nin depremlerden yeterli dersi almadığını belirtti

"KONUT ÜRETİCİSİ DAHA VİCDANLI OLMALI"

"28 Şubat Sivil Savunma Günü ve 1-7 Mart Deprem Haftası" etkinlikleri kapsamında, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda ’Deprem Gerçeği ve Adana’’ konulu panel düzenlendi. Düzenlenen etkinliğe Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, İlçe Kaymakamları ve Belediye Başkanları ile ilgili yetkililer katıldı. Panelde bir konuşma gerçekleştiren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Türkiye'nin depremi uygulamalı gören bir ülke olduğunu ancak bu depremlerden yeterli ders alınmadığını ifade ederek "İnsan hayatını korumanın, ibadet kadar değerli olduğuna inanan bir belediye başkanı olarak şunu açık yüreklilikle ifade ediyorum ki Yap-sat yöntemiyle ticari amaçlı olarak konut üretenlerin daha akıllı, daha vicdanlı ve dürüst davranması gerekiyor" dedi.

"YALNIZCA İNŞAAT AÇISINDAN BAKMAMAK GEREK"

Konut üreticisini samimi, dürüst ve vicdanlı davranmaya davet eden Başkan Sözlü,  1998 Ceyhan depreminin oluşturduğu can kayıplarını örnek göstererek konuşmasını sürdürürken, "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre aktif deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye‘deki binaların yüzde 10'u kaçak, 15 milyon civarında olduğu tahmin edilen konut stokunun yüzde 10‘unun yenilenmesi ve yüzde 30‘unun da güçlendirilmesi gerekir. Yapı niteliğine yalnızca inşaat açısından bakmamak gerek, nicelik ve estetik de önemli. Fütursuzca imara açılan delta alanları depreme tedbirde engel teşkil ediyor" dedi.

"HER ALANDA EĞİTİMLER VERİLMELİ"

Vali Demirtaş,  her konuda olduğu gibi deprem ve afet konusunda da üzerinde hassasiyetle durulması gereken en önemli başlığın eğitim olduğuna dikkat çekti. Vatandaşlara verecekleri uygulamalı eğitimlerin, afet müdahalesinde elde edilecek başarıyı doğrudan etkileyeceğini belirten Vali Demirtaş  ‘’Bu nedenle okullardan başlayarak kışlalarda, camilerde, iş yerlerinde, kısacası hayatın her alanında, afet ve acil durumlara karşı vatandaşlarımızın bu tip eğitimlere tabi tutulmasının, büyük önem taşıdığını vurgulamakta yarar görüyorum.’’ dedi.

"YAPI STOĞUNUN DOĞRU BELİRLENMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR HIZLA BAŞLAMALI"

Konuşmaların ardından Deprem ve Yapı ilişkisine dair bir sunum gerçekleştiren Adana Büyükşehir Belediyesi Projeler Daire Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Suphi Civelek, depremi durdurmanın imkansız olduğunu, ancak depreme karşı dayanıklı yapı tasarlamak ve inşa etmenin mümkün olduğunu ifade ederek "Depremde hayatını kaybeden insanların sorumlusu doğa değil, depreme karşı dayanıklı yapı inşa edilmemesidir" dedi. Farklı kat yüksekliklerine sahip binaların, depremde birbirlerine çekiçleme etkisi yapması olasılığı fazla olduğunu aktaran Civelek, "Ülkemizde yapı stoğunun doğru ve hızlı bir şekilde belirlenmesi çalışmalarına derhal başlanmalıdır. Mühendislik eli değmemiş yapı stoğuna ilişkin kentsel dönüşüm ve yenileme uygulamaları çalışmalarına hız verilmeli, tüm kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmelidir" dedi.

Program Türkiye genelinde AFAD bünyesinde yer alan 11 Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğünün katıldığı, Insarag Ulusal Akreditasyon Sınavını başarı ile tamamlayarak, sertifika almaya hak kazanan eğitmenlere sertifikalarının takdim edilmesi ile sonlandı.