TDK Bilim Kurulu, Türkiye Üniversitelerinde çalışan, alanın uzmanı ve Türk Dil Kurumu’nun asli üyesi olan yirmi kişiden oluşuyor. Kurula üyeler, Kurum Başkanlığı’nın önerisi ve Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu (AKDTYK) Yönetim Kurulu’nun onayı ile beş yıllığına seçiliyor.

Süresi dolan üye yeniden kurul üyesi olarak seçilebiliyor. Kurula seçilen Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Engin Çetin, beş yıl boyunca Ankara ve Adana’da bu görevi üstlenecek.

 Doç. Dr. Engin Çetin’in TDK Bilim Kurulu’ndaki Görevleri

Aldığı görev ve sorumluluğu değerlendiren Doç. Dr. Engin Çetin, Kasım ve Mayıs aylarında düzenli olarak Ankara'da olağan toplantılara katılacağını belirterek yapacağı görevleri şu şekilde açıkladı;

“Türk Dil Kurumu bünyesinde Türk Yazı Dilleri ve Ağızları Kolu, Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Kolu, Yazıt Bilimi Kolu, Sözlük Kolu ve benzeri birçok çalışma grubu görev yapıyor. Bir Bilim Kurulu üyesi en çok dört çalışma koluna üye olabiliyor ve bu çalışma kolunun faaliyet alanına uygun çalışmaların sürdürülmesi görevlerini yürütüyor. Bilim Kurulu, Kasım ve Mayıs aylarında düzenli olarak Ankara'da olağan toplantılarını yapıyor. Ayrıca üyeler, üyesi oldukları alt çalışma kollarının faaliyetlerine bağlı olarak haftada bir ya da iki haftada bir Ankara’da toplanarak kolların bilimsel çalışmalarını etkin biçimde sürdürmesini sağlıyor. Bunun dışındaki çalışmalar, ilgili öğretim üyesinin bulunduğu ilden yürütülebiliyor.”


TDK Bilim Kurulu Ne İş Yapar?

Bu önemli göreve getirilen Doç. Dr. Engin Çetin Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu’nda şu görevlerde yer alacak;

“Kurumun bilimsel çalışmalarının etkin biçimde yerine getirilmesini sağlamak için ilke kararları almak, Bilim ve Uygulama Kolu ile diğer kol ve çalışma gruplarının oluşturulmasını sağlamak, Kurumun bilgi ve çeviri üretimi konusunda kararlar almak, Kurumun stratejik planı ile yıllık bilimsel ve kültürel programların oluşturulmasını sağlamak, Kuruma önerilen bilimsel araştırma projelerinin belirlenmesi ve sonuçlandırılması süreçlerinin takibini yapmak, Kurul üyelerinden oluşan bilimsel çalışma kollarının işler biçimde bilimsel çalışmalarını yerine getirilmesini sağlamak ve benzeri konular.”

 Doç. Dr. Engin Çetin Kimdir?

Engin Çetin 1995 yılında Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başladığı lisans öğrenimini 1999’da; aynı yüksek lisans öğrenimini 2002’de; doktora öğrenimini de 2008’de tamamladı. 2000-2008 yılları arasında Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi olarak görev yapan Çetin, 2008’de Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Dili Anabilim Dalında Öğr. Gör. Dr.; 2011’de Yrd. Doç. Dr.; 2014’te de Doç. Dr. kadrosuna atandı. Türk Dilinin Orhon, Uygur ve Karahanlı Türkçesi dönemleriyle ilgili çalışmalar yapan Doç. Dr. Engin Çetin, 2015 yılının Nisan ayından itibaren ÇÜ Rektörlüğü Türk Dili Bölümü Başkanlığı görevini de yürütüyor. Doç. Dr. Çetin,  TÜBİTAK ve TDK kaynaklı birçok bilimsel projede yürütücü, danışman ve araştırmacı olarak görev aldı.