Adana ESOB Eğitim ve Hizmet Binası Ahi Evran Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen seminerde, minibüs sürücülerine, araç kullanımı sırasında sıkça yaşanan öfkelenmenin neden kaynaklandığı ve nasıl giderileceği konusunda bilgilendirmede bulunuldu.

 

Trafik Denetleme Şube Müdürü Andaç Çelebi, Başkomiser Serkan Üzülmez ve İmren Arık ile Adana Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek ve çok sayıda dolmuş kooperatifi başkanı ile sürücülerin katıldığı seminerde, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü Seyhan Rehberlik Araştırma Merkezi Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Zeliha Güngör, Yüreğir Rehberlik Araştırma Merkezi Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmeni Süreyya Gögce tarafından “Öfke Kontrolü” semineri verildi.

 

TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık ise Ankara’da bulunması nedeniyle toplantıya katılamazken, misafirlerine selam ve sevgi mesajını gönderirken, seminerin başarılı geçmesi dileğinde bulundu.

 

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Süreyya Gögce, katılımcılara slayt gösterileri eşliğinde öfkenin zararları ve kontrolü hakkında detaylı bilgiler vererek dolmuş şoförlerinden, bu bilgiler ışığında öfkelerini mutlaka kontrol etmelerini istedi.

 

Gögce, öfkenin insanlarda doğal bir his olarak yer aldığını ve tehlikelerden korunma mekanizmasını harekete geçirdiği için insanın aynı zamanda hayatını kurtardığını belirterek bu açıdan gerekli olduğunu bildirdi.

 

Gögce, konuşmasında öfkenin kontrol altında tutulmadığı zamanlar keskin bir bıçağa benzediğini belirterek, "Eğer bıçağı nasıl ki sapından tutmayıp keskin yerinden tutar kendimize zarar verirsek öfkede aynı şekilde kontrol altında tutulmazsa insanın kendisine zarar verir"dedi.

 

Saldırganlıkla öfkenin birbirinden ayrılması gerektiğini hatırlatan Gögce, öfkesini kontrol altında tutamayanların varacakları son noktanın saldırganlık olduğunu kaydederek, saldırganlığın sonucunun da hem kendisine hem de karşısındaki kişi veya kişilere zararı dokunacağını, bunun olmaması için öfkenin mutlaka kontrol mekanizmasını harekete geçirerek giderilmesi gerektiğini söyledi.

 

İnsana dikkatini toplaması için bir miktar öfke gerektiğini de vurgulayan Gögce, “Bu özellikle sizler gibi stresi çok olan bir meslekte çalışanlar açısından daha da iyidir. Ancak bunun öfkeyi aşıp saldırganlığa dönüşmesi ise büyük bir hata ve davranış biçimidir. Bunun kontrol altına alınması için yapacağımız öneriler doğrultusunda hareket edilmesinde, hem kendinizi hem de taşıdığınız insanların hayatları açısından büyük yararları vardır. Eğer öfkelendiyseniz 10 defa derin derin nefes alın. Çok öfkelenmişseniz, sizle birlikte çalışan diğer arkadaşınızı göreve çağırarak öfkeniz geçene kadar onun işe devam etmesini sağlayın. Eğer yapabiliyorsanız da kısa bir süre koşun"diye konuştu.

 

Herkesin öfkelenebileceğini ancak bunun yenilebilmesinin mümkün olduğunu da belirten Gögce, zor olmakla birlikte öfkelenen kişinin her şeyden önce "Öfkemi yenmeliyim" diye düşünüp beynini buna hazırlaması gerektiğini ifade etti.

 

Adana İl Trafik Denetleme Şube Müdürü Andaç Çelebi de,  bu seminerin Adanalı şoförlerin daha iyi hizmet verebilmeleri için müdürlüğü tarafından bir proje haline getirilerek uygulamaya konulduğunu söyledi.

 

Çelebi, günde iki milyon insanı Adana içinde taşıyan ve kamu hizmeti yapan toplu taşıma şoförlerinin ne denli zor bir hizmet yaptıklarının farkında olduklarını belirterek, tüm bu zorluklar içinde en iyiyi başarabilmeyi hedeflediklerini, bu seminerlerinde sürücülerin öfke kontrolüne büyük faydalar sağlayacağına inandıklarını kaydetti.