TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesinde düzenlenen etkinlikteki konuşmasında, yapılı çevrenin oluşmasındaki mimarlık mesleğinin önemine değinen Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, konu ile ilgili olumsuzlukları sıralayarak bazı taleplerde bulundu.

Başkan Tüzün, “Bilindiği üzere  “İmar Barışı” adı altında; hukuka saygılı yurttaşların cezalandırıldığı, bir “İmar Affı” ile yasa ile karşı karşıyayız. Yasa dışı yapılaşmaları meşrulaştıran  söz konusu yasanın kentimizdeki yansımaları olarak, bitmiş görünen yapılarda yeni kat ilaveleri veya eklenti faaliyetleri konusunda şikayetler alınmaktadır. İlgili belediyelerimizi göreve davet ediyor ve gerekli denetimlerin yapılmak sureti ile olası hukuksuzlukların ve söz konusu yasanın fırsata dönüştürülmesinin engellenmesini talep ediyoruz.”

MİMARSIZ VE İMARSIZ KENTLER DAHA İYİ BİR DÜNYA VADDETMEZ…

“Bir yandan İnşaatların denetlenmesinde görev alan mimar ya da mühendis meslektaşlarımız, yapı denetim mevzuatına göre sorumlu tutularak para, meslekten men ve hatta hapis cezalarıyla karşı karşıya kalırlarken, ruhsat ve eklerine aykırı uygulamalar affedilmekte  her şey yapanın yanına kar kalmaktadır. Ayrıca, meslektaşlarımızın, inşaat ruhsatlarındaki imzalarının bürokrasiyi azaltma gerekçesi ile  kaldırılmak istenmesi ve  telif haklarının, kriterleri belli olmayan değerlendirmelerle kent estetik komisyonlarınca yok sayılması; mimarları, imar sürecinden uzaklaştırılmak isteğinin bir parçasıdır ve kabul edilemez. Planlamadan yoksun, mimarsız ve imarsız kentlerin daha iyi bir dünya vadetmediği herkesçe bilinen bir gerçektir. “

PROJELERİN PROJE YARIŞMALARIYLA ELDE EDİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ…

“Bu özel günde, gelişmiş ülkelerde, en küçük kamusal yapı ve alanlara ait projelerin, katılımcı bir yöntem ile yapıldığını hatırlatıyor, projelerin, standart ihale mevzuatı yerine, proje yarışmalarıyla elde edilmesini talep ediyoruz. Bu yöntemin kentsel dönüşüm mevzuatı ile yeniden yapılan kentlerimizde planlamadan, yapılara kadar tüm süreçlerde kullanılması  gerektiğini vurguluyoruz. Dünya Mimarlık Günü’nüzü kutluyor, aramıza yeni katılan ve meslek hayatlarında uzun yıllar geçiren meslektaşlarımıza başarılar diliyorum.” diye konuştu.

ROZET TAKILDI, PLAKET VERİLDİ

Mimarlar Odasına yeni üye olan mimarlara rozetlerinin takılmasının ardından mesleğinde 30 yılını dolduran Fatma Nur Çiftçi, Sühan İbrahim Yüksekışık, Baki Sarıaslan, Bahadır Ünüvar, Elif Aydın, Tülay Şahan, Berrin Birdoğan, Berrin Özdemir, Zihni Sefa Yüksel, Emir Mansur Mansuri,  Hacer Meltem Mansuri, Tamer Gülcan, İsmail Demir, Hıdır Kara, Hasan Suat Saraç, Hasan Aydın Aykaç, Aysun Özgün Aslan, A. Ali Özler, Silvia Killian Özler, Yüksel Tekcan, Şerife Zülal Çevik, Ahmet Balıkan, Sevda Canbolat, Adnan Necdet Çetinkale. Mesleğinde 40 yılını dolduran Suna Uzunyayla, Can Tapanyiğit, Mehmet Nuri Uzel, Ahmet Karahan, Ahmet Zekai Borçak, Feridun Osman Cirit, Kazım Erdoğdu, Alim Erdoğan, Mustafa Duysak, Gülseren Yalçın Ağba, Şekip Şahin, Timur Erdoğan Atal, Tevfik Necati Fettahlıoğlu, Kuddusi Kodal. Mesleğinde 50 yılını dolduran Hasan Ağ ve Yalçın Erdoğan’a anı  plaketleri oda yöneticileri tarafından verildi.

Etkinlik verilen kokteyl ile devam etti.