'Dünya Mimarlık Günü', tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de ve Adana'da da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Mimarlar Odası Adana Şubesi'nce Atatürk Parkı'nda gerçekleştirilen töreneyse yoğun ilgi gösterildi. Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan törende konuşan Şube Sekreteri Kamuran Pekçetin, 'Dünya Mimarlık Günü'nün bu yılki ana temasının; 'İnsan Hakları ve Mimarlık' olduğuna dikkat çekerek, bugünün Uluslararası Mimarlar Birliği'ne bağlı 117 ülkede yaklaşık bir milyon 300 bin mimar tarafından kutlandığını anlattı. Pekçetin, "Bu bağlamda mimarlığın kent, ülke ve küresel boyutla örtüşen gündemini birlikte değerlendirmek ve sağlıklı çözüm önerilerinin hayata geçirilmesini sağlamak amacıyla bir dayanışma ortamının oluşturulmasını hedefliyoruz" dedi.
"SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİĞİ GİBİ AKSİNE İÇİNDEN ÇIKILMAZ BİR HAL ALIYOR"
'Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin birinci maddesinde; "bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğalar" ifadesi yer aldığını ve bunun çeşitli sözleşmelerle korunduğunu hatırlatan Pekçetin, buna rağmen Türkiye'de ve dünyanın birçok ülkesinde barınma, sağlıklı ve yeterli bir çevrede yaşama, yerleşme ve konut hakkının yanı sıra herkes için ulaşılabilir konuk hakkı gibi en temel insan haklarının, insan yerleşimleri ve doğa değerlerinin, 'çağdaş sömürücüler' tarafından sistemli bir şekilde yok edildiğini savundu. Pekçetin, zaten var olan sorunlara çözüm üretilmesi yerine kentlerin, mimari ve estetikten yoksun hale getirilmesiyle sorunların daha da içinden çıkılmaz bir hale getirildiğini vurguladı.
"SORUNLAR SANILDIĞINDAN ÇOK DAHA BÜYÜK SONUÇLARA NEDEN OLACAK"
Pektemek, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Kentimizde de tüm itirazlarımıza rağmen çıkar çevrelerinin desteklediği ve bu doğrultuda kişiye özel yapılmışçasına insan hakları ve mimarlığı hiçe sayan, imar yönetmeliği düzenlemeleri ve belediye meclisinden çıkan kararları maalesef artık takip etmekte ciddi anlamda zorlandığımız bir süreçte, yasa ve yönetmelik değişiklikleriyle de endişeleri arttıran kaygı verici yeni bir süreç başlamıştır. Kentimizde son zamanlarda yaşanan imar sorunları, gerek yargı yoluyla gerekse bir takım yapılan yanlış imar düzenlemeleri, ranta hizmet eden yönetmelik değişiklikleriyle kentte hayat adeta durma noktasına geldi. Kısaca vurgulamaya çalıştığımız; ülkemiz ve kentimizde yaşanılan sorunlar, sanıldığından çok daha büyük sonuçlara neden olacağı açıkça görülmektedir."