Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, fikir ve ifade özgürlüğünün bir temel hak olduğunu belirterek  3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, Türkiye’de basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.
Birleşmiş Milletler’in (BM), 3 Mayıs’ı basın üzerindeki baskıları protesto amacıyla 1993 yılında Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kabul ettiğini hatırlatan  CHP Milletvekili Özdiş, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2017 Dünya Basın Özgürlüğü endeksine göre Türkiye’nin 180 ülke arasından 155. sırada olduğunu vurguladı. Fikir ve ifade özgürlüğünün yurttaşların temel haklarından olduğunu, toplumda bir denetim mekanizması ve aydınlatma görevi gören basın için bu hakların hayati önem taşıdığına değinen Özdiş, özgürlükler önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istedi.

MUHALİFLERİ SUSTURMA

Türkiye’de basının özgürlüğünden bahsedilemeyeceğini, iktidarın kendisinden yana olmayanları baskı ve hukuk dışı uygulamalarla baskı altına alma uğraşı verdiğini belirten Özdiş şunları söyledi:
“Sınır Tanımayan Gazetecilerin endeksindeki raporlar Türkiye’deki basının ne kadar özgür olduğunu gözler önüne seriyor. AKP iktidarı ile büyük bir ivme kazanan yandaş medya anlayışının yansımaları olarak, karşı olanların bertaraf edilme uygulamalarına tanıklık ediyoruz. Sadece düşüncelerinden, yazdıkların hatta AKP’ye muhalif oldukları için cezaevlerinde bulunan gazeteciler vardır. İşte bu nedenle uluslar arası kuruluşlar Türkiye’yi basını özgür olmayan ülkeler arasında saymaktadır. Gazeteciler, yazarlar, karikatüristler baskı ve cezalarla sindirilerek susturulmak isteniyor. Bunun demokrasi adına kabul edilirliği yoktur” dedi. 

İKTİDARA ÇAĞRI

Ülkede uygulanan baskıcı uygulamalar nedeniyle basının durumun endişe edilir boyutlara geldiğini ve bu nedenle Türkiye’nin dünyada itibarının zedelendiğini kaydeden CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, görevleri gereği cezaevlerinde bulunan basın mensuplarının bir an önce özgürlüklerine kavuşturulmaları çağrısında bulundu.