Yüreğir Belediyesince yaptırılacak olan ve dar gelirli için planlanan 644 Sosyal konutun temeli AB Bakanı Ömer Çelik tarafından atıldı.
2+1, 91,64 Metrekare konutlarla ilgili başvurular ise 15 Şubat tarihine kadar sürecek. Sadece Yüreğir’de ikamet edenlerin yararlanabileceği konutların temel atma töreni için başvuru formlarının dağıtılmaya başlanmasıyla adeta Yüreğirli şok geçirdi.
Zira ön başvuru şartlarını inceleyen dar gelirli vatandaş, konutları alabilmek için “Bol gelirli vatandaş” olma gerçeğiyle yüzleşti!  Sosyal konut denen ve dar gelirli için olduğu söylenen konutlar için başvuru şartlarından biri, hane halkının toplam tüm gelirinin 3.207,00 TL’yi geçmemesi. Bu dar gelirliyi belirlemek adına güzel bir uygulama.
Ancak; Şartnameye göre 2+1 91,64 Metrekarelik konutlar için kurada çıkan vatandaş, 10 gün içinde 135 bin lira peşin bedel tespit edilen konutun yüzde 20’sini yani en az  27 Bin Lirayı ilgili Ziraat Bankasına yatırması gerekiyor. Hane halkı geliri 3.207,00’den az olan! Vatandaşın bu parayı süresinde yatırmadığı takdirde hakkı ölüyor.
Dar gelirli şayet 27 bin lirası yoksa istediği bankadan kredi çekip parayı yatırabiliyor. Belediye buna karışmıyor! Ana para Belediye hesabına konut için yatırılıyor, faizi vatandaşa kalıyor. İş bununla bitmiyor. Konut inşaatının yüzde 70’i tamamlandığında geriye kalan parada toplu olarak yatırılıyor. Belediye finans işiyle uğraşmıyor. Zaten bunu da ön başvuru belgesinde açık açık yazıyor. Ama Belediye dar gelirli vatandaşa yol gösteriyor!  Belediye, peşinat dışında geri kalan 108 Bin lirayı, bir bankadan kredi kullanarak veya peşin olarak 2 hafta içinde Belediyenin  ilgili banka hesabına yatırılmasını istiyor.
Yani; peşin paranız varsa 27 bin lirayı veriyorsunuz, sonra konutun inşaatı yüzde 70’e ulaştığında geri kalan 108 bin lirayı yine belediye hesabına yatırıyorsunuz.  Dar gelirli olup 135 bin liranız varsa sorun yok.
 Al gülüm-ver gülüm misali...
O zaman siz zaten dar gelirli değil “Bol gelirli” bir vatandaşsınız!
Şayet o kadar paranız yoksa kredi çekiyorsunuz. (Sağolsun Belediye ön sözleşmede parayı yatırmak için kredi çekebileceğinizi izah ediyor)
Hadi diyelim 27 bin peşinatı, yastık altındaki, dolar, altınınızı bozdurdunuz, anne babadan dost akrabadan buldunuz.
108 bin lira için kredi çekmeniz gerekecek.  Banka, evi ipotekleyip size kredi verdi diyelim.
108 bin liraya ne kadar faiz ödersiniz?
Kaç yıl kredi ödersiniz?
Bunu siz belirlersiniz tabiki. İnternete girdim sizin için makul! Ve kaba taslak araştırdım:
10 yıl vade (120 ay) 108 bin liraya kredi ne ödersiniz?
  1. Banka : Aylık ödeme: 1.679,48  Toplam : 202.873,60  TL
  2. Banka: Aylık ödeme : 1.734,49 Toplam:  209.478,80  TL
  3. Banka: Aylık ödeme: 1.742,42   Toplam:  210.496,40  TL
Bankalara, vadeye göre tabi kredi ödemesi ve toplamı değişiyor.
O zamanda ön sözleşmedeki tahmin ettiğim hesap şaşıyor.
Zira hesaba göre evde 2 asgari ücretli çalışıyor, zaten bu üst sınıra tekabül ediyor. Türkiye gerçeğinde özellikle Yüreğir’de aynı evde kalan 2 kişinin çalışabiliyor olması mucize gibi.  Farz edelim çalışıyor. E Belediyede zaten “kredi çekin” aklı veriyor!
Bir maaş krediye giderse, bir maaşla yani yaklaşık 1500, 1600 lirayla geçinmeniz gerekecek. Bununla giyecek, yakacak, eğitim, sağlık harcamanızı yapacaksınız. Ama geliriniz 3.207 lirayı aşamayacak!
Demem o ki;
Yüreğir Belediyesi’nin “Sosyal konut” yapması güzel.
Amma ve lakin:
135 bin liraya konut olur mu?
Siz Belediye iseniz, vatandaşın durumuna göre çok uygun fiyatla ve uygun faiz ve vadede sosyal konut yapıp dar gelirli vatandaşa hakkaniyetle dağıtacaksınız.
Bu şartlardaki sosyal konutu!, “Dar gelirli”ye mi yapıyorsunuz? “Bol gelirli!ye mi yapıyorsunuz? Valla ben anlamadım.
Sizin fiyat ve uygulamanızla yaptığınız konutlar, dar gelirli için “sosyal konut” değil, olsa olsa “yap-sat” mantığıylabol gelirli”ye konut olur!!!