Eğitim İş Adana Şube Başkanı İsa Kayadan, kamuda kıyafet serbestisinin başıbozuk, disiplinsiz bir görüntü yaratacağı kaygısını taşıdıklarını söyledi. Hiç kimsenin ne düşündüğüyle ya da ne giydiğiyle ilgilenmediklerini vurgulayan Kayadan, “Aksine bu farklılıkları zenginlik olarak değerlendiriyoruz. Ancak, kamusal alanlarda özellikle de eğitimcilerin iyi bir rol-model olmayacağı, iş yeri iklimini sınıf dayanışmasını olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz” dedi.

“EĞİTİMDE YENİ ENKAZLAR ORTAYA ÇIKIYOR”

Eğitim İş Adana Şubesi’nde yönetim kurulu ve sendika üyelerinin katılımıyla yaptığı basın açıklamasında 4+4+4 eğitim sistemindeki çarpıklıkların adeta bir deprem etkisi yarattığını belirten Kayadan, “Bu deprem, 2013 -2014 eğitim-öğretim yılında da öncü ve artçı depremlerle devam ediyor. Her gün eğitim alanında yeni yeni enkazlar ortaya çıkıyor” diye konuştu.

“BAŞIBOZUK, DİSİPLİNSİZ BİR GÖRÜNTÜ ORTAYA ÇIKAR”

Öğretmenlerin öğrenciler için rol model olduğunun altını çizen Kayadan, kılık kıyafet örneklerini göstererek okullarda hangi kıyafetin daha uygun olacağının iyi değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi. İnsanların ne düşündüğüyle ya da ne giydiğiyle ilgilenmediklerinin altını çizerek konuşmasını sürdüren Kayadan, Eğitim-İş olarak; kamuda kıyafet serbestisi uygulamasında türbanla, şortla, çember sakalla, sarkık bıyıkla, yırtık pantolonla, sarıkla, cübbeyle, poşuyla, eşofmanla, karın kısmı açık tişörtle kamu hizmeti sunan kamu emekçilerinin, başı bozuk disiplinsiz bir görüntü ortaya koyacaklarını düşündüklerini söyledi.

“OLUMLU BİR ROL MODEL OLMAYACAKTIR”

Kayadan, “Bunun yanı sıra çocuklarımızın ve gençlerimizin en önemli toplumsal çevreleri olan okullardan, toplumsal normları, davranış kalıplarını öğrendiklerinden kıyafet serbestisi olumlu rol model olmayacaktır. Aynı zamanda bu samimiyetsiz uygulama iş yeri barışını toplumsal muhalefeti, emek ve sınıf cephesini de böleceğine inanmaktayız” şeklinde konuştu.

EĞİTİM DİNİ TEMELLER ÜZERİNE YAPILANDIRILIYOR

Mevcut uygulamanın kamu personelini Atatürk devrim ve ilkelerine uygun, uygar, aşırılığa kaçmayacak şekilde, sade bir kılık kıyafette olmalarını, kılık kıyafette birlik ve bütünlük içerisinde bulunmalarının sağlanması amacıyla düzenlendiğine dikkati çeken Kayadan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yapılmak istenenler gösteriyor ki; siyasi iktidar ve ondan güç alan iş birlikçi güruh, demokratik, çağdaş, laik, bilimsel, halkçı, eğitim sistemini lağvetmeye çalışmakta, dini temeller üzerine yapılandırmaktadır. Eğitim-İş başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ e ve cumhuriyet değerlerine olan sarsılmaz inancıyla ülkemizin geleceği gençlerimiz ile halkımızın temiz inançlarını siyasi ve ticari emellerine alet etmek isteyenlerin demokratik, hukuksal yöntemlerle tam karşısında olacaktır.”

“GARDIROP DEMOKRASİSİ YARATILDI”

Eğitim alanında yaşanan sorunlardan örnekler veren Kayadan, dile getirdiği tabloya ek olarak siyasi iktidarın savaş tamtamları çaldığını ve işbirlikçi sendikaların da desteğiyle iktidarı siyasi tabanına şirin görünmek adına ileri gardırop demokrasisi yarattığını savundu.

Kayadan, “İktidar kılık- kıyafet serbestisini vitrine koyarak gardırop arkasından din bezirganlığı yapmaktadır. Bu tutumuyla cumhuriyet karşıtlığını hakim kılarak, bürokrasi üzerinden kendi anlayışına hizmet etmeyen tüm kadroları dağıtmaktadır” dedi.