Yaptığı yazılı açıklamada, devrim yasalarının ve laik eğitim anlayışının her geçen gün çiğnendiğini ifade eden İsa Kayadan, devleti temsil eden yetkililerin bütün inanç türlerine eşit mesafede olmak zorunda olduğunun altını çizdi. Yurttaşların hiçbir şekilde devletin tarafsızlığından kaygı duymaması gerektiğini kaydeden Kayadan, “Laik devlet anlayışı yurttaşın belli bir inanca sahip olması ya da hiçbir inanca aidiyet hissetmemesi nedeniyle baskı altına alınmasını somut hukuk kurallarıyla yasaklamıştır” dedi.

Eğitim kurumlarında özellikle türban üzerinden kılık kıyafet yönetmeliğinin ihlal edildiğini ve bu duruma göz yumulduğunu savunan Kayadan, ilköğretim çağındaki çocukların de umreye gönderilmesi konusunda Diyanet ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın diğer resmi kurumları kıskandıracak şekilde eş güdümlü çalıştığını söyledi.

Kutlanması zorunlu olan belirli gün ve haftalar içerisinde yer almamasına karşın Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde Seyhan Kaymakamlığı’nın Orhan Gazi İ.Ö.O., Orhan Çobanoğlu İ.Ö.O.,  Ahmet Cevdet Çamurdan İ.Ö.O. ve Şükran Çobanoğlu İ.Ö.O., öğretmen ve öğrencilerini kutlamalara katılmaya  zorladığını ileri süren Kayadan, “Seyhan Kaymakamlığı bu zorlamayla ne yapmak istiyor? İl merkezlerinde yapılan bu tür kutlamalara okul saati dışında isteyen veli ve öğrencilerimiz rahatlıkla gidebilecekken, eğitim – öğretim saati içerisinde öğretmen ve öğrencilerimizin bu kutlamalara yönlendirilmesi ciddi anlamda düşündürücüdür. Geleceğimizin teminatı çocuklarımız için demokratik, çağdaş, laik, bilimsel eğitim için sayın Valimizin Portakal Çiçeği Karnavalı’na göstermiş olduğu hassasiyet kadar hassasiyet göstermesini istemekteyiz” diye konuştu.

Kayadan, Eğitim-iş var olduğu sürece demokratik, çağdaş, laik, bilimsel, halkçı eğitimden yana taraf olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.