Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul müdürlerine yönelik uygulamalarıyla yeni sorunlar yaşayan eğitim işkolunda örgütlü sendikaların başkanları Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir’i ziyaret etti.

ÇGC Genel Sekreteri M.Ömer Üney ve Yönetim Kurulu Üyesi Mutlu Mete’nin de bulunduğu ziyarette Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, Eğitim-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Galip Reha Ertekin, Türk Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Selahattin Dolgun ve 2 Nolu Şube Başkanı Kamil Köse ile bir grup öğretmen, milli eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili bilgi verdi.

Ahmet Karagöz, son uygulamalarla eğitimin kaos ortamına sürüklendiğini, ortak paydası eğitim ve toplum olan işkolundaki örgütlü sendikaların birliktelik içinde hareket ederek mücadelelerini sürdürdüğünü belirtti.

MEB tarafından yapılan bazı değişiklikler ve uygulamalarla sorunların çözümlenemez aşamaya ulaştığını, son olarak müdür atamalarıyla bu durumun sürdüğünü, TEOG ve nakil işlemleriyle öğrenci ve velilerin mağdur edildiğini vurgulayarak, “Yasa ve yönetmelik değişiklikleri ve özellikle eğitim yöneticileri ile ilgili olarak hayata geçirilen uygulamalar, 2014-2015 eğitim öğretim yılının çetin mücadelelere gebe olduğunu göstermektedir. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Reha Ertekin de ortak eylem kararını hayata geçireceklerine dikkati çekerek, hukukun ve Türkiye’de demokratik sürecin işlemediğini kaydetti. Hükümetin eğitime yönelik kapsamlı ve programlı bir uygulamayı hayata geçirdiğini, buna karşı toplumun tüm kesimlerinin ortak hareket etmesi gerektiğini belirterek, bu amaçla sivil toplum örgütleriyle diyalog halinde olduklarını söyledi. Ertekin, “Demokrasi karşıtı, hukuksuz gelişmelere karşı sessiz kalmayacağız” dedi.

Selahattin Dolgun ise okul müdürlerinin atanmasında yaşanan sürecin sonrasında da devam edeceğini ve eğitime yönelik uygulamaların karşısında, sadece eğitimcilerin değil öğrencisi ve velisiyle tüm kesimlerin duyarlı olması ve sorunların çözümü yönünde mücadeleye katılmaları gerektiğini anlattı.  MEB’in uygulamaların tamamen haksız, hukuksuz ve adaletsiz olduğunu ifade eden Dolgun, son uygulamalarla eğitimin içinde çıkılmaz bir hale getirildiğini söyledi.

Kamil Köse de sendikalar olarak son gerçekleştirilen atamalarla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını açıklayarak,  atamalardaki puanlama uygulamasında bakanlığın sendika ayrıcalığı yaptığını belirterek,  “liyakat, bilgi ve tecrübe”nin dikkate alınmadığını vurguladı.  Köse, “Kendilerine biat edenlerin atamalarını yapıyorlar. Farklı düşünceye yaşam hakkı tanımıyorlar. Demokrasiye uymayan ve hukuka aykırı uygulamalar gerçekleştiriyorlar” dedi.

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, yaptığı konuşmada, milli eğitimin bir kargaşa içinde olduğunu ve yaşanan sorunların toplumun tüm kesimleri tarafından ifade edildiğini belirtti. Eğitimcilerin birlik içinde hareket ederek sorunlarını çözümleyebileceklerini ve haklarını koruyabileceklerini kaydeden Esendemir, “Sorunların çözümü için ortak hareket  edilmeli, birliktelik içinde olunmalı. Mağduriyet yaşanmaması için toplumun tüm kesimlerinde duyarlılık yaratılmalı. Biz her türlü haksızlığın karşısındayız ve gazeteciler toplumun sorunlarının çözümü yönündeki tüm girişimlere katkı sunmaya hazırdırlar’ diye konuştu.