Ziyaretlerinin hem nezaket,  hem de 157 bin kayıtlı üyesiyle Adana’nın en büyük meslek örgütü olan ESOB Başkanı Kazım Barışık'a neden böyle bir örgütlenmeye ihtiyaç duyduklarını anlatmaya geldiklerini açıklayan Emniyet – Sen Adana İl Koordinatörü Ali Fuat Sezer, kendileri hakkında çıkartılan yanıltıcı haberlere de itibar edilmemesini istedi.

 

Sıcak ve samimi bir sohbet havasında geçen ziyaret sırasında Sezer şu açıklamalarda bulundu:

 

"Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından 13.11.2012 tarihinde yapılan basın açıklamasında polislerin uluslararası hukuka göre sendika kuramayacakları iddiası yanlıştır ve hatalıdır. Hiçbir uluslararası sözleşme polislerin sendikalaşmasını yasaklamıyor. EGM’nin iç hukuktaki hukuksuz yasağın benzerinin uluslararası sözleşmelerde de olduğu izlenimini yaratan bu açıklaması tümüyle hatalıdır. Ne ilgili ILO sözleşmelerinde, ne İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nde, ne Avrupa Sosyal Şartı’nda ne de AB Temel Haklar Şartı’nda polislerin sendikalaşmasını yasaklayan ve engelleyen bir hüküm yoktur. Uluslararası hukuk polisin sendikalaşmasını yasaklamıyor. Hiçbir uluslararası sözleşme taraf devletlere polise sendika hakkını yasaklama zorunluluğu getirmiyor. Sözleşmede polise sendika yasağı yoktur”dedi.

 

BU ÜLKELERDE Mİ YANILGI İÇİNDE!

 

Sezer, öte yandan polise sendikalaşma hakkı tanıyan ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Danimarka, Fildişi Sahili, Finlandiya, Fransa, Gine, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İzlanda, Lüksemburg, Malavi, Nijer, Norveç, Portekiz, Senegal, Tunus, Yeni Zelanda ve Yunanistan hep birlikte yanılgı içinde olamayacaklarını kaydederek açıklamalarını şöyle sürdürdü:

 

"Polisin sendikalaşması karşılaştırmalı hukuk açısından da temel bir haktır ve son derece yaygındır. EGM başını kuma gömmesin ve dünyada olan bitene baksın. Demokrasinin olduğu yerde polisin sendika hakkı var.  EGM açıklamasındaki bir diğer vahim nokta ise polis sendikası kurucularına soruşturma açılmasıdır. EGM tam bir keyfilik içinde davranmakta, suç ihdas etmekte ve kendini yargı yerine koymaktadır. Yasalarımızda “sendika kurmaya teşebbüs suçu” yoktur. Tersine Türk Ceza Kanunu’nun 118. Maddesinde sendikalaşma hakkının çeşitli araçlarla engellenmesi suç olarak sayılmıştır. EGM, TCK 118’deki sendikalaşmayı engelleme yasağını ihlal edici girişimlerde bulunmaktadır. Sendikal hakkımızı tüm engellemelere ve baskılara rağmen kullanacağız.

 

Bizim sizden isteğimiz bizlerin illegal bir örgüt olmadığımızı hakkımızda çıkartılan yalan yanlış haberlere itibar etmemeniz ve yasaların bizlere tanıdığı hakkı kullanmak istemekte olan bu ülkenin polisleri olduğumuzu bilmenizdir"

   

ÖRGÜTLÜ HAK ARAYAN KAZANIR

Birlik Başkanı Kazım Barışık da, kendisinin bulunduğu konum itibariyle polis teşkilatıyla yakın ilişkilerinin olduğunu belirterek Emniyet Sen Sendikası temsilcilerine hak aramanın en güzel taraflarından birinin örgütlü hak aramak olduğunu söyleyerek başarılar diledi.

 

Sohbet sırasında anlattığı deneyimlerinin,  kendilerine de yardımcı olması dileğinde bulunan Barışık, Türkiye'nin en büyük ve yaygın sivil toplum örgütü olan Esnaf Teşkilatının da bir hak arama yeri olduğuna dikkat çekerek, yolarına bölünmeden ve birbirlerine yılmadan sıkı sıkıya bağlı olarak devam etmeleri halinde zorlukları yenebileceklerini söyledi.

 

Sohbetten sonra Emniyet Sen Adana İl Koordinatörü Ali Fuat Sezer, kendilerine moral vererek destek olan Kazım Barışık'a Sendikanın bir rozetini taktı ve sendika üyeleri Osman Kadir Avlar, Ahmet Şahin, Salim Çetin, Ahmet Erdal Şahin, Mustafa Ceylan ile ziyaret sırasında yanlarında bulunan Adana Galericiler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Güveloğlu ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.