Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şubesi Başkanı Mehmet Mak, AKP iktidarının yeni bir torba yasa ile derelerimizin, ormanlarımızın, kentlerimizin, madenlerimizin talan edilmesinin ve ranta açılmasının önündeki tüm engelleri kaldırma hazırlığında olduğunu söyledi. Mak, “AKP, torba yasa ile Ülkemizi, yeraltı ve yerüstü kaynaklarımızı savunan TMMOB ve bağlı Odaları hedef tahtasına koyuyor. “ dedi.

“Mesleğimize, meslektaşlarımıza ve odalarımıza sahip çıkmak için 18 Aralık 2014 Perşembe günü Ankara’da buluşacağız ve Bakanlığa hep birlikte görüşümüzü ileteceğiz “ diyen EMO Adana Şube Başkanı Mak yazılı açıklamasında şöyle dedi:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, TMMOB Kanunu ile İmar Kanunu, Yapı Denetimi Hakkında Kanun, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, İskân Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Çevre Kanunu, Tapu Kanunu, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Kat Mülkiyeti Kanunu, İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun, Belediye Kanunu ve Belediye Gelirleri Kanunu’nda kapsamlı değişiklikler öngören bir yasa tasarısı hazırlanmıştır.

Hükümet, TMMOB yasa değişikliği ile;Kamu kurumu niteliğindeki Odalarımız ve TMMOB’u, böl-parçala-küçült-yönet-etkisizleştir yaklaşımıyla özerk, demokratik ve merkezi yapılardan rekabetçi yerel yapılara dönüştürerek merkezi kamu yönetimine bağlamak ve siyasi iktidarların müdahalelerine açık bir yapıya ve arka bahçelerine dönüştürmek istemektedir.

Diğer yasa değişiklikleri ile de; Kentsel topraklara el koyma amaçlı kentsel dönüşüm/rant projeleri sürecini merkezileştirmek ve hızlandırmak, Halka ait özel mülkiyet varlıklarına mülksüzleştirme yoluyla el koymak, "Kamulaştırma"yı yeni sermaye birikim süreci için kullanmak,  Bütün kamusal ülke kaynaklarını metalaştırmak, Yapı ve kent mimarisini AKP`nin eklektik, öykünmeci, dinsel ideolojik motifleriyle bezemek, Yapı üretim sürecini ve mühendislik, mimarlık, şehir planlama hizmetlerini kimliksizleştirmek ve kuralsızlaştırmak, kamusal denetimi ortadan kaldırmak, Özel teknik müşavirlik şirketleri yoluyla meslek alanlarımızı ve örgütlerimizi işlevsizleştirmek,  Yapı üretim sürecinde şehir planlama, mimarlık ve mühendisliğin tasarım sürecini teknik müşavirlik firmalarının faaliyet alanına sokarak önemsizleştirilmek, istemektedir.

TMMOB ve bağlı Odaları, kent içerisinde halkın yaşadığı sorunlara, doğal alanlardaki tahribatlara karşı mücadele etmekte, kamusal yarar ve değerleri korumak amacıyla yürütülen dava süreçlerinde öncü rol üstlenmektedir. Bilimsel bilgi ışığında görüş ve eleştirilerini kamuoyu ile paylaşarak yerel veya genel iktidarın bilinçli bir şekilde halktan gizlediği gerçekleri halka aktarmaktadır. Hatalı planlamalar, kentsel dönüşümde yaşanan haksızlıklar, çevre sorunları, enerji politikaları gibi çok çeşitli alanlarda TMMOB daima kamu yararından yana tavır almış, iktidarda hangi siyasi irade olursa olsun doğruları söylemiş ve yanlışlara karşı mücadele etmiştir. Bu nedenle, geçmişte olduğu gibi bugün de, siyasi iktidarların hedefi haline gelmiştir.

Hükümetin torba yasayla etkisizleştirmek, özerkliğini kaldırmak istediği odalarımıza yönelen saldırılar karşısında AKP‘nin karanlığına ve gericiliğine teslim olmayacağız. İnandığımız değerlere sahip çıkmaya devam edeceğiz.”