Adana halkının, sağlıklı ve güvenilir gıdalarla beslenmesi konusuna çok büyük önem verdiklerini ifade eden Vali Coş, “Gıda mevzuatını titizlikle uyguluyoruz. Aynı zamanda Adana gıda sektörünün, ulusal ve uluslararası rekabet ortamının gereklerini yerine getirmeleri hususunda ciddi ilerlemeler sağlandığını görüyoruz ve bundan mutluluk duyuyoruz” dedi. Açıklamasında, gıda güvenliği ve denetimleri konusunda rakamsal bilgiler de veren Vali Hüseyin Avni Coş, “En İyi Denetleyici, Tüketicinin Kendisidir” mesajı verdiği açıklamasında, şu tespitlere yer verdi;

 

Amaç; “Tohumdan Sofraya Gıda Güvenliği”

“2011 yılında 7 bin 87 olan denetim sayısı, 2012 yılında etkin bir çalışma ile 22 bin 308’e çıkarılmıştır. 2013 yılının ilk 8 ayında ise bu sayı 17 bin 363 olarak gerçekleştirilmiş olup, çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. İnsanımızın temel haklarından biri olan güvenilir gıdaya erişimi konusunda her geçen gün iyileşme sağlanmaktadır. Çalışmalarımızda denetimlerin yanı sıra “tohumdan sofraya gıda güvenliği” ilkesi ile hareket ederek, güvenilir gıdanın son tüketiciye ulaşana kadar olan üretim zincirinin her aşaması kontrol altında tutulmak suretiyle, tüketicilerin uğramaları mümkün olan zararlar önlenmeye çalışılmaktadır.

 

Hijyen Eğitimi Veriliyor

Bu amaçla, ilgili kurum ve kuruluşlarımıza bağlı ekiplerce, bin 500’e yakın fırın sahibi ve çalışanı,  bine yakın bakkal ile geleceğimiz olan çocuklarımızın okullarda sağlıklı bir şekilde beslenmelerine yönelik olarak okul kantini çalışanları ile kantinlerden sorumlu Milli Eğitim Müdürlüğü personeline hijyen eğitimi verilmiştir.

 

ALO 174 Başvuruları Titizlikle Değerlendiriliyor

“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2009 yılı Şubat ayında faaliyete konulan Alo 174 Gıda hattının ilimizde de aktif olarak kullanımının sağlanması amacıyla yapılan tanıtım faaliyetleri sonucu bu güne kadar 4 binin üzerinde başvuru alınmış ve bu başvurular titizlikle incelenerek, gereği yapılmıştır”.

 

Kurallara Uyan Firmalara “Beyaz Yıldız” Beratı

Gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan kontroller sonucu sağlıksız şartlarda ve mevzuata aykırı bir şekilde gıda hizmeti veren işletmelere idari yaptırımlar uygulanmaktadır. Bununla birlikte, İlimizde gıda güvenliğinin temini hususunda “marifet iltifata tabidir” prensibinden hareket ederek, sağlığa uygun şartlarda faaliyet gösteren işletmelerin teşvik edilmesi amacıyla başlattığımız uygulama doğrultusunda kurallara tam olarak uyan firmalara “Beyaz Yıldız Beratı” verilmektedir. Bu beratı, tüm firmalarımızın almaları ve bunun için çaba göstermeleri en büyük arzumuz”

 

Tüketici, En İyi Denetleyicinin Kendisi Olduğunu Unutmamalı

En iyi ve etkin denetleyicinin tüketici olduğu bir gerçektir. Bu gerçekten hareketle Adanalıların gördüğü yanlış uygulamalar ile hatalı gıda satan işyerlerini Alo 174 Gıda Hattına ihbar etmelerini istiyoruz. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehmet Mehdi Eker tarafından bu yıl başlatılan “Ekmeğini İsraf Etme” kampanyasına, İlimizden aktif destek sağlanmış olup, bu çerçevede gönüllü bazı gıda firmalarımızın da desteği ile çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmiştir. Adana halkının sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşması yönündeki çalışmalarımıza ara vermeden bundan sonra da devam edeceğiz. Halkımızın bu konuda müsterih olmasını istiyorum”