Vali Coş, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ömer Çelik’in direktifleri ile Tumlu Kalesi’nin restorasyonu için gereken 300 bin TL.’lik ödeneğin ardından, Feke Kalesi’nin restorasyonu için ihtiyaç duyulan 200 bin TL. tutarındaki ödeneğin de sağlandığını müjdeledi.

Vali Coş, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne harcama yetkisi verilen 200 bin TL.’lik ödenek ile ilk çağlardan günümüze kadar birçok kavim ve devletlere yerleşim alanı olan Feke İlçesi’nde bulunan kalenin, bakım ve restorasyon çalışmalarının en kısa sürede başlatılacağını söyledi.

İklimi, doğası, Seyhan ve Ceyhan nehirleri, bitki örtüsünün zenginliği ve bereketli topraklara sahip olmasının doğal bir sonucu olarak, Adana’nın tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Vali Coş, “Adana, hanları, hamamları, camileri, mescitleri, köprüleri, ören yerlerinin yanı sıra, kaleler açısında da çok zengin bir İlimizdir. 12.Yüzyıldan günümüze ulaşan, ilk kez Bizanslıların yaptırdığı daha sonra Selçukluların kullandığı bir kale olan, Adana-Kozan-Kayseri yolu üzerinde eski Feke olarak bilinen ve bugünkü Feke İlçesi’nin yaklaşık 8 km. kuzeyinde 128 m. yüksekliğinde bir tepe üzerinde bulunan, 400 m2’lik bir alan üzerinde inşa edilmiş, 187 metre boyunda ve 30 metre eninde askeri bir yapı olan Feke Kalesi, önemli tarihi ve kültürel değerlerimizden bir tanesidir. Geçtiğimiz günlerde Anavarza Kalesi ve Antik Kenti’nde gerçekleştirilen temizlik, bakım ve onarım çalışmaları, Karataş’taki Magarsus Antik Kenti’ni gün ışığına çıkarmak için başlatılan kazı çalışmaları, geçtiğimiz günlerde Ceyhan’daki Tumlu Kalesi’nin restorasyonu için 300 bin TL.’lik ödeneğin ardında, Feke İlçemizde bulunan kalenin restorasyonu için 200 bin TL.’lik ödeneğinde Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından sağlanması, Adana’nın sahip olduğu değerlerin yaşatılması ve geleceğe aktarılması açısından son derece önemlidir. Bu acıdan her zaman ilgi ve desteklerini gördüğümüz Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ömer Çelik’in İlimizin tarihi ve kültürel değerlerin restorasyon çalışmalarına büyük önem vererek, yapmış olduğu yardımlardan dolayı teşekkür ve şükranlarımızı iletiyoruz” dedi.