Cumhuriyet / Arif Kızılyalın - 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası tüm ülke çapında süren, “FETÖ-PDY temizliği”nin TFF ayağında, “kurunun yanında yaş da yanar” özdeyişi gerçek oldu.
TFF, MİT ve İçişleri Bakanlığı soruşturmasına takılan, bazı icra kurulu üyelerine görevden el çektirirken, alt kademelerde de toplam 124 kişinin federasyonla ilişkisi kesildi.
Bu süreçte, yaşam ve inanç tarzı ile cemaatle asla yan yana gelemeyecek, laik, demokrat, Atatürkçü, Alevi, Bektaşi ve Gezi Parkı eylemlerinde fotoğrafı olan bazı isimlerin federasyondan uzaklaştırılması, “Atatürkçü temizliği” diye yorumlandı. Hakem, temsilci ve gözlemci camiasında büyük sıkıntı yaratan bu elemeyi kimin gerçekleştirdiği ise bilinmiyor.
TFF, topu İçişleri Bakanlığı ve MİT’e atarken, soruşturma sonucu görevden alınan bazı isimlerin devlet kurumlarında yönetici olarak işlerine devam etmeleri ise “operasyon PDY’ye ve cemaate değil, keyfi” yorumlarına neden oldu.
Ne FETÖ’sü!
TFF ile ilişkisi kesilen yılların hakemi ve gözlemcisi Fahir Ersoy’un, yakın çevresine “Bu suçlama ve yakıştırmayı hakaret sayarım. Hayatım Atatürkçülükle geçti. Benim gibi birçok arkadaşın FETÖ, PDY gibi işlerle alakası olma ihtimali yok” dediği öğrenildi. 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası MHK’den uzaklaştırılan Saadettin Güler, İsmet Cengiz ve Erdal Güleç gibi isimlerle Taner Balbay, Necdet Erdilek, Nurettin Dehmen, Maksut Balta, Sabahattin Bitirim, Alpaslan Arkun, Tuba Güneş, Gürbüz Odabaşı, Mehmet Çoban, Mehmet Altuntaş, Ömer Soysal ve daha onlarca ismin, cemaat ya da paralel devlet yapılanması ile ilgisi olamayacağı futbol dünyasınca ifade edildi. Bu isimler arasındaki Taner Balbay’ın da CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın yeğeni olduğu öğrenilirken bu isme yapılan ‘FETÖ-PDY’ yakıştırması da “trajikomik” olarak değerlendirildi.
OHAL-zedeler!
TFF’nin MHK, Gözlemci ve Temsilciler kadrosundaki görevlerinden el çektirilen bu isimler, OHAL yasakları nedeniyle itiraz edemiyorlar. OHAL’in bitimi sonrası, hem Tahkim Kurulu hem de mahkemelere gitmeyi planlayan birçok isim, “Spor Bakanlığı bu adaletsizliğe son versin” dediler. Ayrıca, TFFHGD yönetimlerinde yer alıp eski AKP Milletvekili ve Başkan Abdurrahman Arıcı’ya muhalefet yapan isimlerin de soruşturma kapsamında görevden alınması, “çirkin oyun” olarak değerlendirildi