Alevi inancına göre Hazreti Muhammed’in Hazreti Ali’yi İmam olarak tanıtması ve velayetini tebliğ ettiği gün olan Gadir-i Hum Bayramının 2019 etkinliği için bir araya gelen ASDA Vakfı ve Yüreğir Dernekler Birliği, Gadir-i Hum Bayramını Adana Yüreğir İlçesinde kutlama kararı aldı

Karşıyaka’da yapılacak olan bayram etkinliği için hazırlıklara başladıklarını ifade eden; ASDA Vakfı Başkanı Ulvi Güvercin ve Yüreğir Dernekler Birliği dönem Başkanı Mustafa Kökemesmer ‘’Bayramımızı sıfır hata ile kutlamak için şimdiden çalışmalarımıza başladık, en ince ayrıntılara kadar durum değerlendirmesi yaptık, bundan sonra ki süreçte de diğer Alevi Dernekleri ve Vakıfları ile de bir araya gelip güzel bir bayram kutlaması yapacağız’’ dediler

GADİR HUM BAYRAMI NEDİR?

“Hz. Peygamber,  Hicretin onuncu yılında hacca gitmeyi kararlaştırmıştı. Bu kararı açıkladığında, Hz. peygamber ile birlikte hacca gitmek için Medine’ye çok sayıda insan geldi. Bu hacca “Haccet-ül Veda/Veda Haccı”da denilmektedir.

Hz. peygamber, hac amellerini yaptıktan sonra, Mekke’ye geldiği insanlarla Medine’ye geri dönerlerken, Medine, Mısır ve Iraklıların yol ayrımı olan Gadir-i Hum’a ulaştıklarında, Cebrail şu ayeti indirdi: “Ey Peygamber, Rabbi’nden sana indirileni tebliğ et. Eğer (bu görevini) yapmayacak olursan, O’nun elçiliğini tebliğ etmemiş olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır ...” (Maide 67)

Allah-u Teala bu ayetle, Hz. peygamberin, Hz. Aliyi imam olarak halka tanıtmasını ve velayet hakkında nazil olanı, onlara tebliğ etmesini emretti ve ona itaat etmeyi herkese farz kıldı. Bu olay Zilhiccenin 18. günü vuku buldu.