Adana’da, 1 komiserin köprüden düşerek şehit olduğu, biri komiser yardımcısı 51 polisin yaralandığı Gezi Parkı gösterilerine katıldıkları iddia edilen 8'i tutuklu 12 kişi hakkında 'Silahlı terör örgütüne üye olmak, kamu görevlilerine direnme, 2911 Sayılı Kanuna Muhalefet'(Hükümetin emrine karşı gelme)' suçlarından 26 yıldan 69 yıla kadar olmak üzere toplam 495 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. İddianamede, sanıkların eylemleri halk ayaklanması gibi göstermeye çalıştıkları belirtildi.

İstanbul Taksim Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla Adana'da 1 ile 24 Haziran arasında Atatürk Parkı'nda toplanan gruplar Atatürk Caddesi'nde ve AK Parti İl binasına yürüyerek protesto gösterisi yaptı. Bazı göstericiler, reklam panolarını ve trafik sinyalizasyon direkleri yerlerinden söktü, MOBESE kameraları ile otobüs duraklarının camlarını kırdı. Başta banka şubeleri ve ATM'leri olmak üzere iş yerlerine, park halindeki araçlara zarar verdi. 

GEZİCİLERE TERÖR DAVASI
Biber gazı ve tazyikli su sıkılarak dağıtılan göstericilerden toplam 410 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Bunlardan bazıları hakkında asliye ceza mahkemelerinde dava açılırken tutuklanan 19 yaşındaki Ahmet Cem D., 18 yaşındaki Büşra T., 19 yaşındaki Diren T., 20 yaşındaki Hakan K., 22 yaşındaki Hasan T., 23 yaşındaki Mehmet A., 24 yaşındaki Ozan Ç. ve 19 yaşındaki Süleyman Can Ö. ile 25 yaşındaki Tayyip E. ve 20 yaşındaki Savaş T. hakkında ise 'terör' davası açıldı. 

”HÜKÜMETİN EMRİNE KARŞI GELMEK”TEN DE YARGILANACAKLAR
Adana 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada 8'i tutuklu 12 sanık , ''Silahlı terör örgütüne üye olmak, kamu görevlilerine direnme" ile 2911 Sayılı Kanunun 32/1, 33/1'inci maddelerini kapsayan, 'Hükümetin emrine silahla karşı gelme' suçlarından yargılanacak.

TOPLAM 495 YIL CEZA İSTENDİ
Davayı açan Cumhuriyet Savcısı, Ozan Ç.'nin 69 yıl, Ahmet Cem D.'nin 62 yıl, Hakan K.'nin 58 yıl, Elif Ç.'nin 43 yıl, Büşra T. ve Diren T.'nın 42'şer yıl, Mert K.'nın 37 yıl, Hasan T. ve Mehmet A.'nın 32'şer yıl, Savaş T., Süleyman Can Ö. ve Tayyip E.'nin ise 26'şar yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi.

198 BİN KİŞİ EYLEMLERE KATILDI
Sanıkların toplam 495 yıl hapis cezası istendiği iddianamede, Adana'da 25 gün süren gezi eylemlerinin bilançosuna da yer verildi. Polis kayıtlarına göre eylemlere 93 bin 950 kişi, bir başka kamu kurumunun yaptığı tespite göre de 198 bin kişinin katıldığı belirtilen iddianamede, 6 Haziran'daki gösteride olaylara müdahale eden Komiser Mustafa Sarı'nın demir yolu alt geçit inşaat çukuruna düşüp bir gün sonra şehit olduğu, ayrıca biri komiser yardımcısı 51 polisin de yaralandığına dikkat çekildi. Ayrıca, kağıt toplayıcısı çocuk Ferdi Şenol'un da gösteriye katılanlar tarafından Kasım Gülek Köprüsü'nden aşağıya atılarak ayağının kırıldığı kaydedildi.

İDDİANAME: ORANTILI GÜÇ KULLANILDI
Yasadışı toplanma ve yürüyüşlerde gruplara müdahale edilmeden önce müteakip defalar dağılmaları, yasadışı eylemlerine son vermeleri, aksi takdirde mevcut yasalar çerçevesinde müdahale edileceği, gözaltı yapılacağı hususlarının ses yayın aracı ve megafonla ikaz edilmesine rağmen dağılmamaları üzerine orantılı güç kullanılarak dağıtıldıkları da yer aldı.

MADDİ ZARAR: 391 BİN 950 LİRA
Gösteriler sonrasında emniyet müdürlüğüne yapılan başvurularda, kamu ve özel kişilere ait 128 ev, işyeri ve araçlarda toplam 391 bin 950 liralık maddi hasarın meydana geldiği de belirtildi. 

'HALK AYAKLANMASI GİBİ GÖSTERMEK İSTEDİLER'
Önümüzdeki günlerde yargılanmaya başlayacak olan sanıkların silah terör örgütleriyle ilişkili dernek ya da partilerle ilişki içinde olduğu belirtilen iddianamede, "Eylemci grupların terör örgütü kurucularının isimlerini yazarak örgüt mensuplarını övdükleri ve günümüzde terör örgütü kurucularını lider olarak görerek silahlı mücadelenin devam edeceği, eylemler sırasında ölen şahsın ismini kullanarak eylemleri meşrulaştırdıkları ve kendi örgütlerine eleman temin ettikleri, “Tek yol Devrim” ibaresini kullanarak mevcut anayasal düzeni yıkarak yerine sosyalist bir düzen kurma cabası içerisinde oldukları, taraftar grupları tarafından kullanılan anarşist ibareli yazılamalar ile taraftar gruplarını eylem içerisinde aktif hale getirildiği, halkı isyana teşvik ettikleri, kısaca güvenlik güçleri ile vatandaşlarımız arasında güvensizlik ortamı sağlanarak, yapılan eylemleri halk ayaklanması gibi göstererek meşrulaşma çabası içerisinde oldukları, Ülkemizi dünya kamuoyu önünde ekonomik, siyasi, kültürel yönleriyle zor duruma sokarak, istikrarsızlık, kargaşa ve yönetim zafiyeti oluşturmayı amaçlamışlardır" denildi.

GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ