Adana Büyükşehir Belediyesinde faaliyet gösterdiği iddia edilen 'çıkar amaçlı suç örgütü'ne yönelik 24 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilen operasyon kapsamında Aytaç Durak ile o dönemde Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili olan Mustafa Tuncel'in de aralarında bulunduğu 29 kişi hakkındaki Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı'nın yürüttüğü soruşturma tamamlandı.
Yaklaşık 5 ay süren soruşturmanın ardından hazırlanan 314 sayfadan oluşan ve Özel Yetkili Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Aytaç Durak hakkında 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık ve pek az sayıda mermi bulundurma veya taşıma' suçlarından toplam 19 yıl 6 ay; Mustafa Tuncel hakkında ise 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma, rüşvet almak ve vermek, ihaleye fesat karıştırmak,
basit yaralama, kamu malına zarar verme, tehdit, ve pek az sayıda mermi bulundurma veya taşıma' suçlarından toplam 71 yıl 6 ay hapis cezası istendi.
Aytaç Durak ve Mustafa Tuncel'in yanı sıra tutuklu sanıklardan Murat Şu ile Mehmet Salih Tulpar'ın liderliğinde de 3. suç örgütünün var olduğu öne sürüldü. Diğer sanıklar örgüt üyeliği ve örgüte yardım etmekle suçlandı.
İddianamede Durak'ın liderliğindeki suç örgütünün, reklam panoları ve billboardların ihalesiyle ilgili 18 ayrı olayda belediyeyi zarara uğrattığı, CHP'li Belediye Meclis üyesi Bekir Sıtkı Özer'in fotoğraflarının gizlice çektirilmesi suçlarını işlediği iddia edildi.
Durak'ın görevden uzaklaştırılmasının ardından Adana Büyükşehir Belediyesi'nde tek başına söz sahibi olmayı amaçladığı ileri sürülen Tuncel'in liderliğindeki örgütün ise, belediyenin ihalelerine fesat karıştırmak, rüşvet almak ve vermek, yaralama, tehdit ve kamu malına zarar verme suçlarını işlediği öne sürüldü.
Diğer sanıklar Murat Şu ile Mehmet Salih Tulpar'ın liderliğindeki örgütün ise, Aytaç Durak'ın oğlu Gökhan Durak'ı fidye amacıyla kaçırmayı planladığı ileri sürüldü.
10'u tutuklu toplam 29 sanık hakkında 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, örgüte bilerek isteyerek yardım etme, tehdit, basit yaralama, başkasını bir malı teslimi veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılmak suretiyle yağma, birden fazla kişi tarafından birlikte yağma, bıçak veya diğer aletleri izinsiz olarak satma satın alma taşıma veya bulundurma, cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, hukuki alacağını tahsil etmek
amacıyla yağma yapmak, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, kamu malına zarar verme, pek az sayıda mermi bulundurma veya taşıma, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma, rüşvet almak ve vermek, özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek, ihaleye fesat karıştırmak' suçlarından 6 ile 71 yıl arasında değişin sürelerle hapis cezası istendi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz hakkında ise, takipsizlik kararı verildi.
Önümüzdeki günlerde tutuksuz Aytaç Durak ile tutuklu sanıklar Mustafa Tuncel, Murat Şu ve Mehmet Salih Tulpar'la birlikte eski genel sekreter Hasan Gülşen, Ali Uğur Akbaş, Orhan Yiğit, Yusuf Erbay, Süleyman Tulpar, Metin Kurgun, Mehmet Duran Yelin, Güner Gök, Halil İbrahim Altınışık, Şakir Oral, Hakan Bülent Yardımcı, Muhammet Şu, Hacı Tepe, Sema Yıldırım, Ferat Yüksel, Orhan Alagöz, Emin Ekmekçi, Berces Akyüz, Mehmet Şu, Gani Özdoğan, Mehmet Ali Akyüz, İsmail Yağmur Tuncel, Dursun Haseki, Muharrem Hasbi
Mutlu ve Ahmet Atma hakim karşısına çıkacak.