Hükümetin kıdem tazminatlarını ‘FON’ adı altında toplamasına ilişkin çalışmaları süre dursun Türkiye’nin en büyük işçi sendikalarından biri olan Türk-İş, gelişmeleri pürdikkat izliyor. Türk-İş 4’ncü Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, Kıdem Tazminatı koşullarının aynı şekilde korunması gerektiğini söyledi. Gülnar, “Kıdem Tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir. Eğer hükümet kıdem tazminatı konusunda ısrarını sürdürür ve işçi aleyhine karar alırsa tüm işyerlerinde şalterleri indir, alanlara ineriz” dedi.

‘İŞ ÇIKARMAK EN KOLAY İŞ’

Türkiye’de en kolay işin iş güvencesi olmadan işçi çalıştırmak ve işten çıkarmak olduğunu ifade eden Türk-İş 4. Bölge temsilcisi Edip Gülnar, “İşten çıkarmalarda kıdem tazminatının koruyucu bir işlevi bulunmaktadır. Bu nedenle, iş kanununda sıralanan kıdem tazminatının ödenmesini öngören koşullar değiştirilmemelidir. Aynı şekilde 30 gün ödeme koşulu korunmalıdır. İş kanununda yer alan kıdem tazminatı ödeme koşullarının değiştirilmesi yani emekli olma, işten çıkarılma, askere gitme, kadın işçinin evlenmesi, sağlık nedeni, 15 yıl sigortalı olma, 3 bin 600 gün prim ödenmesi gibi kıdem tazminatının sadece emekliliğe dönüştürülmesi ile ilgili Bakanlığın teklifi asla kabul edilemez” dedi.

‘ALANLARA İNMEKTEN ÇEKİNMEYİZ’

Kıdem Tazminatları konusunda Türk-İş’in kırmızı çizgileri bulunduğunu ifade eden Edip Gülnar, “Türk-İş Konfederasyonu olarak her zaman işçimizin yanında yer aldık. Onların haklarının korunmasına yönelik mücadele verdik ve bu mücadelemiz halen sürmektedir. Kıdem Tazminatlarının fona devredilmesi ve sadece emeklilik halinde geçerli olmasındaki amaç, işçinin işten çıkarılmasının kolaylaştırılmasıdır. Biz bunun olmasına asla izin vermeyeceğiz. Eğer hükümet kıdem tazminatı konusunda ısrarını sürdürür ve işçi aleyhine karar alırsa tüm işyerlerinde şalterleri indir, alanlara ineriz” diye konuştu.