Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, huzur ve güvenin olduğu yerde, hak ve özgürlüklerin daha iyi yaşanabileceğini belirterek, “Güvenlik ve özgürlük birbirlerini harmanlayan kavramlardır” dedi.

Behiç Pakyürek başkanlığında toplanan Adana Ticaret Odası’nın olağan Meclis toplantısına katılarak, göreve geldiğinden bu yana gerçekleştirdiği çalışmalara ilişkin bir sunum yapan Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, geçtiğimiz dönemde polis-adliye haberleriyle gündeme gelen Adana’nın, suçun işlenmeden önce önlenmesine yönelik çalışmaların başarıya ulaşmasıyla artık güzel haberlerle de gündeme gelmeye başladığını vurguladı.

Güvenliğin kalmadığı yerde toplumsal hayatın sürdürülmesinin imkansız olduğunu, yerli ve yabancı işadamlarının yatırım gerçekleştirecekleri yerlerde öncelikle güvenlik konusuna önem verdiklerini kaydeden Gürkan, “İnsanların temel ihtiyaçlarının karşılanmasından sonra ikinci önemli ihtiyaçları güvenliktir. Huzur ve güvenin olmadığı yerde hak ve özgürlüklerin gelişmesi de söz konusu değildir. Bu anlamda güvenlik ve özgürlük birbirlerini harmanlayan kavramlar olduğundan Adana Emniyet Müdürlüğü olarak öncelikli gündem maddemizi, güvenliği sağlayarak vatandaşlarımıza özgürlüklerini tam olarak yaşayabilecekleri huzurlu bir ortam sunmak oluşturmaktadır” diye konuştu.

Çalışmalarında suçun işlenmeden önlenmesine yönelik bir kavram olan proaktif polislik uygulamasını esas aldıklarını kaydeden Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, bu yöndeki çalışmalar ve yürütülen denetimler sonucunda polise taş atan çocuk sayısında son derece önemli azalmalar yaşandığını, futbol seyircisinin profilinin değiştiğini, 45 bine ulaşan öğrencisi ile Türkiye’nin en fazla öğrenci sayısına sahip üniversitelerinden Çukurova Üniversitesi’nde huzurlu bir ortam yaratıldığını söyledi.

Adana’nın öncelikli gündem maddesini kentsel dönüşüm çalışmalarının oluşturması gerektiğini kaydeden Gürkan, “Bu konu kentte güvenliğin tam olarak tesisi bakımından da önem kazanmaktadır. Adana’nın olmazsa olmazı kadar önem taşıyan bu konu sürekli olarak gündemde tutulmalı ve gerekli çalışmaların öncelikle hayata geçirilmesi sağlanmalıdır” dedi.

Yasadışı örgütlerin eleman kazanmak için eğitimsiz ve işsiz insanları hedeflediğinin unutulmaması gerektiğini de vurgulayan Gürkan bu konuda herkesin üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesi, eğitimsizliğin ve işsizliğin üzerine gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Ülkemizin terörden kurtulmasının önemine de değinen Ahmet Zeki Gürkan, “Bu sorunun önceki yıllarda sık sık gündeme getirilen IRA veya ETA modelleriyle değil, bugün uygulamasına geçilen Türk modeli ile çözümlenebileceği artık iyice anlaşılmıştır. Terör sorunundan kurtulacak olan bir Türkiye’nin, ekonomik bakımdan büyük ivme kazanacağına inanıyorum” diye konuştu. Gürkan sözlerini, “Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir” özdeyişinden hareketle, “Farklılıkların ayrılık değil zenginliğimiz olduğuna inanıyoruz” diye sürdürdü.

Adana Ticaret Odası’nın çalışmalarını son derece başarılı bulduğunu ve takdirle izlediğini de ifade eden Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, “Adana sizlerin çalışmaları ve katkılarıyla büyük bir kent ve özellikle enerji alanında geleceğin yıldız şehirlerinden birisi olabilme yolunda hızla ilerliyor. Bu anlamda gerek yerli, gerekse de yabancı yatırımcıların gönül rahatlığıyla Adana’ya gelmeleri bakımından güven ve huzur ortamının en etkili şekilde sağlanması bizim en öncelikli konularımız arasında yer almaktadır” dedi.

Konuşmasının ardından ATO Meclis üyelerinin sorularını da yanıtlayan Gürkan, ağırlığını Adana’da büyük boyutlara ulaşan trafik karmaşasına çözüm getirilmesini içeren yakınmaları not alarak, çözümü konusunda çaba harcayacağını söyledi.

Toplantının son bölümünde ATO Meclis Başkanı Behiç Pakyürek ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer tarafından Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan’a bir plaket takdim edildi.