Platformu oluşturan kurum ve kuruluşların temsilcileri dün İnönü Parkı’ndaki anıtın önünde “Yargıya uzanan eller kırılsın”, “Ne ABD ne AB tüm bağımsız Türkiye” ve “Cumhuriyet değil AKP gidecek” sloganları attı. Platform sözcüsü Yuvasız, ülkede gerçek anlamda bir demokrasi kurulabilmesinin önkoşulunun yargı bağımsızlığı, yargı bağımsızlığının önkoşulunun ise yargıç güvencesi olduğunun altını çizdi. Yargıç güvencesini, “Yargıç ve savcıların yürütme erki yani siyasal iktidar karşısında güvencede olması” diye tanımlayan Yuvasız, “Ancak bilindiğinin aksine yargıç güvencesi yargıç bakımından değil yargılanan bakımından yaşamsal önemde olan bir güvencedir. Çünkü, onun adil bir biçimde bağımsız ve yansız bir yargıç tarafından yargılanabilmesinin en önemli güvencesidir” diye konuştu.
Yargı üzerindeki baskıların hiçbir dönemde olmadığı kadar fazla olduğunu öne süren Yuvasız şöyle devam etti:
“Baskılar, özellikle siyasi hamleleri karşısında büyük bir engel olarak gördükleri yüksek yargı organlarını işlevsiz hale getirme çalışmaları kendi yargıcını, savcısını, özel mahkemelerini oluşturma girişimleri yetmemiş, sonunda anayasal düzenlemelerle yargıyı ele geçirme kendi siyasi görüşlerine göre yeniden şekillendirme fırsatını ele geçirmişlerdir.”
Adalet Bakanı ve müsteşarının kurul toplantılarına bilinçli olarak katılmayarak kurulu çalışamaz hale getirdiklerini öne süren Yuvasız, HSYK’nın da bu duruma karşı tepkilerini istifayla gösterdiğini kaydetti.
Yuvasız, “Değerli üyeler bir bakan ile onun bürokratının oyuncağı olmaktansa 17 Ağustos 2010 tarihinden beri Bakanlığın engel olduğunu açıkladıkları görevlerini onurla bırakmayı tercih etmişlerdir. Tarihimizde örneğine az rastlanır bu tavır görev sürelerinin zaten bittiği ya da yeni seçimlerde aday olacakları yolundaki asılsız suçlamalarla itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır. Bayın Başbakan’ın dört dörtlük şov olarak nitelendirdiği HSYK üyelerinin bu onur mücadelesini Cumhuriyet için Adana Güçbirliği Platformu olarak saygı duyuyor ve yürekten destekliyoruz. Adalet ve hukuk kavramının tamamen erozyona uğratıldığı bu talihsiz dönemin sonunun yaklaştığını ve sorumlularının en kısa zamanda ele geçirmeye çalıştıkları hukukun eline düşeceklerine olan inancımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Katılımcılar bir süre daha slogan attıktan sonra sessizce dağıldılar.