Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na bağlı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından, kurum bünyesinde cezalarının infazı devam eden hükümlülerin kişisel becerilerini kazanmalarını, toplum içinde sorumluluklarını yerine getirebilmeleri ve bir gruba ait olma yetkisini kazanmaları amacıyla çeşitli etkinlik ve kurslar düzenleniyor. Eğitim ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında rehabilite edilen hükümlülerin daha sonraki yaşamlarında suça karışmadan hayatlarını sürdürmelerini sağlayan eğitim ve kurslar kapsamında, hükümlülerden oluşan 'Hükümlüler Korosu' ve halk oyunları ekibi oluşturuldu. Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Halk Oyunları Bölüm Şefi Ferhat Yurt tarafından, 28 hükümlü bir yandan bağlama öğrenirken diğer yandan koro ve halk oyunları alanında eğitim alıyor. 'Hükümlüler Korosu'nun kurs bitiminde düzenlenecek bir etkinlikte konser vermesi ve gösteri sunması planlanıyor.

            Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan da, koroda türküler söylerken aynı zamanda cezalarını çeken hükümlülerin Mimar Sinan Açık Hava Konferans Salonu'nda hafta sonları verilen

eğitim çalışmalarını izledi. Başsavcı Yeldan'a 'Mevlam Birçok Dert Vermiş', 'Uyan Sunam', 'Tatlı Dile Güler Yüze', ‘Mevlam Gör Diyerek İki Göz Vermiş’ adlı türkülerden oluşan mini bir konser verip halk oyunları gösterisi yapan hükümlüler, büyük beğeni topladı.

            Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, verilen kurs ve eğitimlerin hükümlülerin cezalarının bir parçası olduğunu belirterek, bu kursa katılanları eğitim sonunda kendileriyle, toplumla, aileleriyle barışık, çevresine pozitif değerler sunan bireyler olarak görmek istediklerini söyledi. Hükümlülere çeşitli tavsiyelerde bulunan Başsavcı Yeldan, "İnsan bir kere hata yapabilir, hepimiz yapıyoruz. Ama ikinci kez yaptığımız zaman, bunu durup düşünmemiz lazım. Herkesin çevresine, ailesine karşı sorumlulukları var. Olumsuz bir şekilde onlara bir daha mağduriyet yaşatmamalı, onları üzmemeliyiz. Olabilirse de faydalı işlerle onları geliştirmek, yetiştirmek, imkanlarını arttırmak için çalışmalıyız. Sorumluluklarımızın farkında olarak iyiye, doğruya ve güzele doğru adım atmalıyız. Denetimli Serbestlik bünyesindeki uzmanlarımızın hepsi bunu sağlamaya çalışıyor. Sizin yapacağız şey de buna dört elle sarılmak, bunların kıymetini bilmektir. Bu imkanları her zaman daha iyiye taşımak için gönüllü olarak bu sürece destek olmalısınız. Verilen emekler boşa gitmesin. Dönüp yeniden aynı hataları yaşamanız, bu sürecin başarısızlığı olur. Bu nedenle sizler güzel şeyler yapmalısınız. Bundan sonraki aşamalarda da sizin talepleriniz doğrultusunda verilen kurslar devam edecek" diye konuştu.

            Cezasını koroya katılıp şarkı söyleyerek çeken hükümlülerden biri de, verilen eğitim ve kurslar için teşekkür ederek, "Belki bu kurslar açılmasaydı, hepimiz yine aynı yerlerde, kahvede, park köşelerinde eski yaşantımıza, hatalarımıza devam edecektik. Bizler burada arkadaşlar, dostluklar edindik, kötü alışkanlıklarımızı geride bıraktık. Bize bu imkanı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi. Halk Oyunları Bölüm Şefi Ferhat Yurt da, müzik ve dansın insanları kötüden alıp iyiye götüren iki yol olduğunu, bu yüzden kurslara katılan hükümlülere çok fayda sağlayacağını düşündüğünü söyledi.