Başkan Sözlü, "Bayram diye nitelendirirken, önem verdiğimiz, çok özel bir güne ait sıradan bir kutlamadan öte bir anlamı Cumhuriyete yükleyebilmeliyiz. Cumhuriyet, halkın kendi kendini yönetmesidir ve Türkiye Cumhuriyeti, Türk Bağımsızlık mücadelesinin belirgin, özel ifadesidir. Cumhuriyet, yıkılan Osmanlı'nın enkazından yeni bir millet ortaya çıkarmak için verilmiş mücadele bütünün adıdır. Sıkıştırıldığımız Anadolu topraklarından, Emperyalizm tarafından sökülüp atılmak istenmemize karşı verilen mücadelenin kazanılıp, onun Cumhuriyet sıfatıyla taçlandırılmasının adıdır. Bugün yaşadığımız ne problem varsa, içeriden ve dışarıdan aldığımız hangi darbeler varsa, verdiğimiz mücadele ve onu Cumhuriyetle taçlandırmamızı hazmedemeyenlerin eseridir. Bugün terörden dolayı yaşadığımız acıların, milletimize, bütünlüğümüze, devletimizin varlığına, demokrasimize, Cumhuriyetimize yapılan kasıtlı saldırının altında da bu vardır. Onların bu zamana kadar Suret'i Hak'tan görüldüğü, onlara sahip çıkıldığı, onlara alan açıldığı, Cumhuriyeti kuranların, Cumhuriyete sahip çıkanların cezalandırıldığı bir dönemi yaşıyoruz ve bunun nedeni de aynı hazımsızlıktır" dedi.
CUMHURİYET NET DURUŞ İSTER
Milli Mücadele'nin hakikaten inanmış bir avuç Anadolu insanının kahramanlık destanı olduğunu kaydeden Başkan Sözlü, "Bu destanın önsözü Adana'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından yazılmıştır. Adana'da bu önsözü yazdıktan 8 ay sonra 1919'da Samsun'da mücadeleyi başlatan Atatürk'ün yanında ilk Adana olmuştur. Milli mücadele kazanılmıştır. Afyon Kocatepe'den izmir'e kadar süren mücadele destansıdır. Arka planda da bir ihanet vardır. Teröre karşı yaptığımız mitingde İstasyon Meydanı'nda milli mücadeleye ihanet edenlerin adını saydığımda, yine o ihanet güruhunun bugünkü temsilcileri, Cumhuriyet düşmanları her gün bunları dillerine pelesenk ettiler. Sözümün arkasındayım. Cumhuriyet düşmanlığının, ihanetin; arkasına saklanabileceği kutsal bir sıfat yoktur. Cumhuriyet bu milletin şerefidir, Cumhuriyet bu milletin namusudur ve Cumhuriyete karşı yapılan her saldırı şerefimize namusumuza yapılmıştır. Cumhuriyet net duruş ister. Bugün Atatürk'ün milli mücadeleyi planladığı, kurguladığı ve başardığı dönemin bir temsilcisi varsa, o da bu söylediğimiz kavramlara hiç bir tereddüte düşmeden destek verenlerdir. Türkiyeyi kuran o iradedir ve o iradenin adı da milliyetçi iradedir. Milliyetçi iradenin adı öyle geniş bir kavram değildir, onun adı Türk Milliyetçiliğidir. Türk Milliyetçileri; bayrağına, Cumhuriyetine, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, onun silah arkadaşlarının bize bıraktığı mirasa sahip çıkmak gibi bir mesuliyeti omuzlarında hissediyor ve bunun hakkını vermeye çalışıyor. Bayrağımıza, Cumhuriyetimize sahip çıkma noktasında Türk Milleti'ni duyarlı olmaya davet ediyorum" diye konuştu.
 
Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza kadar yaşayacağını kaydeden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, şehitler ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında emeği geçenleri bir kez daha rahmet, minnet ve saygıyla andığını ifade etti.
 
 
​