Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türk Büro Sen Adana şube Başkanı Turhan Topalhan “Bilindiği üzere, 01.09.2016 tarih ve 29818 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Kanun Hükmünde Kararname ile ekli listelerde ismi yer alan 50 bin memurun başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın kamu görevinden çıkarılmasına karar verilmiştir. Daha önce yaşanan ihraçla birlikte kamuda toplamda 70 bine yakın memur görevden atılmıştır.

Yaşananların Temeli Kamuda Liyakat Sistemin Bozulmasıdır

Bizler bugüne kadar kamuda paralel yapılanmaya bulaşanların hak ettikleri cezaları çarptırılmalarını defalarca dile getirdik. Bugün itibariyle ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıkmıştır. Ülkemizin bu hale gelmesindeki en büyük sebep, paralel yapı denilen örgütün iktidar üzerinde etkin güç olmasından kaynaklanmaktadır. Uzun yıllar, bu yapılanmaya göz yumulmuştur. Kamuda liyakat rafa kaldırılmış, cemaatçi ve yandaş kadrolaşmaya gidilmiştir. Bu süreçte yapılan memur alım sınavları ile yükselme sınavlarında büyük şaibeler yaşanmıştır. Ancak, yapılan bu yanlışlar sebebiyle, bugün geldiğimiz noktada suçsuz olanlar da cezalandırılmaktadır. “Kurunun yanında yaşın da yanması” asla kabul edebileceğimiz bir durum değildir.

Türk Büro-Sen olarak, Hükümeti, Muhalefet Partilerini ve tüm kamuoyunu tekrar uyarmak istiyoruz; bugüne kadar yapılan hukuksuz uygulamalar, başka hukuksuzluklarla kapatılamaz. Görevlerinden ihraç edilen memurlar için 657 sayılı DMK’da belirtilen Disiplin Kurulları işletilmeli, liyakat sistemi hayata geçirilmeli, Anayasamızın güvence altına aldığı temel hak ve hürriyetler korunmalı, hukuk kuralları tam ve eksiksiz olarak uygulanmalıdır. Aksi durumda ülke büyük bir kaosun içinde kalacaktır. Ülkemizin dış dünyadaki itibarı kaybedilecektir. Bizler yeni mağduriyetler yaşanmaması için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mağdur olanların yanında yer almaya devam edeceğiz” diye konuştu.