İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Halil Çağdaş Kaya, tarihte savaşların acımasızlığına, vahşetine defalarca tanıklık etmiş olan insanlığın, bu vahşetin aynı zamanda yaratıcısı olarak yoluna devam ettiğini vurguladı. 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yazılı açıklama yapan Kaya, “Bu yıl yine 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü, savaşların katliamların, bombalamaların hüküm sürdürdüğü bir dünyada karşılıyoruz” dedi.

“SAVAŞ MAĞDURLARI AÇLIK, YOKSULLUK VE YOKSUNLUĞA İTİLİYOR”
Hitler faşizminin, 1 Eylül 1939 günü Polonya’yı işgal etmesiyle İkinci Dünya Savaşının başladığını, insanlık tarihinin bu en kanlı, en vahşi, en kirli savaşının başladığı 1 Eylül gününün barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla Dünya Barış Günü olarak kabul edildiğini belirten Kaya, “O günlerden bu yana değişen sadece savaşların biçimi, kullanılan araçların gelişmişliği, siyasetin gittikçe çirkinleşen yeni oyunları. Savaştan çıkar sağlayan güçlerin isteği ve yönlendirmesiyle, başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde çatışmalar, katliamlar ve savaş devam ettiriliyor. Hala kadınlar, çocuklar, gençler ölüyor, sakat kalıyor, salgın hastalıklar, evsizler, sığınmacılar çoğalıyor. Milyonlarca savaş mağduru, eğer sağ kalabilirlerse çok kötü koşullar altında açlık, yoksulluk, yoksunluk dolu bir yaşama itiliyor” dedi.

Ülkemizdeki karanlık tablonun da vahametini koruduğunu dile getiren Kaya, şunları söyledi:

“Gün geçmiyor ki yeni katliamlarla karşılaşmayalım. Ölümsüz,  çatışmasız, acısız tek bir gün bile yaşanmaz oldu neredeyse bu ülkede. Sadece bir yıl içinde ülkemizde yaşananlara dönüp bakalım; yüzlerce can alan onlarca saldırı, devlete sızan değil bizzat yerleşen bir örgütün darbe girişimi ve Suriye’de savaşa girmek... Angajman kuralları çerçevesinde denilerek başka bir ülkenin sınırları ihlal edilip Suriye’ye giriliyor. Cerablus’ta İŞİD tehdidi ortadan kaldırılmaya çalışılırken yine cihatçı - şeriatçı bir grup olan Özgür Suriye Ordusu ile ittifakta beis görülmüyor.  Artık yeter diyoruz. Ülkemizin savaş atmosferine sokulmasını istemiyoruz. Ülkemizde kan akmasın istiyoruz.

“KİRLİ OYUNLARA KURBAN EDİLECEK CANIMIZ YOK”
Türkiye Suriye’ye müdahale edip iç işlerine karışmamalıdır. Tüm Ortadoğu’da olduğu gibi Suriye’de de emperyalist güçlerin oynadığı oyunlara ortak olmamalıdır. Türkiye içindeki IŞİD hücrelerinin ve bütün şeriatçı güçlerin kökünü kurutmaya yönelik politikalar yaşama geçirilmelidir. Biz ne darbe, ne dikta diyoruz. OHAL değil demokrasi istiyoruz; ülkede ve bölgede barış diyoruz. Patlayan bombalar ve katliamlar bu ülkenin kaderi değildir. Bizim kirli oyunlara kurban edilecek bir tek canımız bile yok.

“DEMOKRASİ VE BARIŞ MÜCADELEMİZ SÜRECEK”
Ülkemizdeki, bölgemizdeki tüm bu gelişmeler, barış için her zamankinden daha fazla, daha kararlı mücadele etmemiz gerektiği göstermektedir. Savaşa karşı çıkmak, barış için mücadele etmek,  yaşamsal bir öneme sahip. Bu katliamlara, bu kanlı oyunlara bugün sessiz kalırsak, açıktır ki vahşet boyutlarını arttırarak hükmünü sürdürmeye devam edecektir. Oynanan oyunlar bitmeyecek, katliamlar sona ermeyecektir.  İnanç, köken, mezhep farkı gözetmeden tüm halkların,  tüm insanlığın eşit, özgür, insanca, barış içinde yaşadığı bir ülke, bir dünya bizim özlemimiz.  Ve bu özleme ulaşmak için, demokrasi ve barış için mücadelemizi; tüm demokrasi ve emek güçleriyle birlikte, gücümüzü birleştirerek, ısrarla, azimle,  kararlılıkla sürdürmeliyiz.”