İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, Ceyhan depreminin 20. Yıldönümünde Ceyhan’daki Deprem Anıtı önünde anma töreni gerçekleştirdi. 27 Haziran 1998 yılında Adana Ceyhan Depremi’nde hayatını kaybedenleri anmak üzere 27 Haziran 2018’de, Şube Yönetim Kurulu ve Şube üyeleri ile Ceyhan’a giden İMO Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt, Türkiye’de deprem gerçeğinin unutulmaması gerektiğini vurguladı. Anma töreninde ayrıca “Deprem ve Betonarme” Semineri için Adana’ya gelen ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Canbay, TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Erol Salman, Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar da yer aldı.
ANITA KIRMIZI KARANFİL
1998 yılında 6.2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle 145 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini ve bin 517 vatandaşımızın yaralandığını, binlerce kişinin de evsiz kaldığını anımsatan Zekeriya Turanbayburt, deprem anıtı önünde katılımcılarla birlikte saygı duruşunda bulundu, anıta kırmızı karanfil bıraktı. Ceyhan depreminde yakınını kaybeden Sevim Tokgöz isimli vatandaş da gözyaşları arasında deprem anıtına karanfil bıraktı.
“AMACIMIZ SORUMLULUKLARI HATIRLATMAK”
Depremin can kayıplarıyla birlikte ağır ekonomik kayıplara da neden olduğunu vurgulayan Turanbayburt, depremin her yıl dönümünde yaptıkları açıklamaları ve Ceyhan Deprem Anıtı ziyaretlerini, acıları depreştirmek için değil sorumlulara sorumluluklarını hatırlatmak ve önlem alınmasını temin etmek için gerçekleştirdiklerini vurguladı.

DİKKATLİ OLMAYA ÇAĞIRDI
Özellikle 20 yıl önceki depremde en fazla etkilenen Ceyhan’da, deprem sonrası ilk yıllarda yapı üretim sürecine dikkat edilmeye çalışılmışsa da zamanla depremin adeta unutulduğunu gözlemlediklerini dile getiren Turanbayburt, “Ülkemizde can ve mal güvenliği açısından yapı stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekmektedir. Bunun sağlanması da rant, çıkar, siyaset hesaplarından uzaklaşılması ile mümkündür.  İlgili her kurumu ve her bir bireyi,  tüm bölgemizde ve Ceyhan’da imar düzenlemelerinde deprem gerçeğini unutmamaya, dikkatli olmaya davet ediyoruz “ dedi.

“DEPREM ve BETONARME” SEMİNERİ

Deprem Anıtını ziyaretin ardından akşam İMO Adana Şube Binasında ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Canbay’ın “Deprem ve Betonarme” konulu semineri yer aldı.