İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, mahallelerinde 11 yıldır sonuçlandırılmayan kentsel dönüşüm konusunu konuşmak ve sorunlarını dinlemek için Sinanpaşa mahallesi sakinleriyle görüştü. Kentsel dönüşüm nedeniyle mağdur olduklarını dile getiren ve yıllardır kentsel dönüşüm beklentisi içinde evlerine çivi bile çakamayan mahallilerin sıkıntısı çok büyük. 

MAHALLELİ KENDİSİNİ GÜVENDE HİSSETMİYOR
On yıl önce Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Sinanpaşa Mahallesinde kentsel dönüşümün hala sonuçlandırılmamış olması mahalle sakinleri için hayatı çekilemez hale getirmiş. Kentsel dönüşüm gerekçesi mahallede bakımsız, terkedilmiş bir görüntü yaratmış, yollar bu gerekçeyle yapılmıyor, boşalan evler ve işyerleri var. İnsanlar önemli güvenlik sorunlarının olduğunu dile getiriyor. Yıllardır bilgi verilmeden beklenti içine sokulmuş olmalarından şikâyetçiler, sorunlarına bir an önce çözüm bekliyor. “Yapamayacaklarsa bıraksınlar biz kendi çözümlerimizi kendimiz bulalım” diyenler var.

“11 YILDIR NE OLDUĞU BELLİ OLMAYAN BİR PROJENİN İÇERİSİNDEYİZ”

Sinanpaşa Mahallesi Yardımlaşma Derneği’nin konuğu olan İMO Şube Başkanı H.Çağdaş Kaya ve İMO Kentsel Dönüşüm Komisyonu üyeleri Sinanpaşıların sorunlarını dinledi ve görüşlerini mahallelilerle paylaştı.

11yıldır ne olduğu belli olmayan bir projenin içerisinde olduklarını dile getiren dernek başkanı Ali Özaslan, yetkililere seslenerek Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığından bir an önce Sinanpaşa mahallesi kentsel dönüşüm projesi maliklerine bilgi verilmesi veya teklif getirilmesini istedi.   36 aydır yönetimde bulunan yetkililerin artık bu işi sonuca bağlamalarının zamanının çoktan geçtiğini belirten Özarslan, “Sinanpaşa Mahalle sakinlerinin yıllardır bu proje nedeniyle yaşam alanlarına bakım onarım yaptıramamaktadır,  maliklerin çoğu mahalleden uzaklaşmıştır. Boşalan konutlar asayiş konusunda tehlike doğurmuştur.  Mahalle sakinlerinin can, mal güvenliği konusunda son derece endişeleri bulunmaktadır.  Yetkililerin önlem alması dileğimizdir” dedi.


İMO,  GELİŞMELERİ TAKİP EDİYOR

Vatandaşların sıkıntılarını dinleyen İMO Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, ülkemizdeki kentsel dönüşüm projelerinde mahalle sakinlerinin itirazlarının görmezden gelindiği, seçeneklerin vatandaşlara dayatmayla sunulduğu, projelendirme aşamalarında mahalle halkının ekonomik olanakları ve sosyal koşullarının değerlendirmeye alınmadığı bir süreç yaşandığını, vatandaşlar açısından kabul edilemez adaletsizlikler yaşandığını ifade etti.

Adana’daki tüm kentsel dönüşüm çalışmaları gibi Sinanpaşa’daki gelişmeleri de takip ettiklerini belirten Kaya şöyle devam etti; “Hakkaniyetli, açık, insan odaklı bir dönüşümün gerçekleşebilmesi için demokratik toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına önemli görevler ve sorumluluklar düştüğünün de bilincindeyiz.  Kamu vicdanında kabul edilebilir dönüşüm şartlarının oluşması için sorumluklarımızın bilicinde olarak bize düşen görevleri yapmaya devam edeceğiz”

İMO Onur Kurulu üyesi Abdullah Bakır İMO Adana Şubesinin yöneticileri değişse bile Adana’nın izlenen kentsel dönüşüm uygulamaları ile ilgilenmeye devam edeceklerini vurgulayarak yaşadığımız dönemde vatandaşlar açısından adaletsizliklerin yaşanmaması için, yaşandığında ise çözüm bulunması için yargının, mahkemelerin bağımsızlığının önem taşıdığını söyledi. Bu nedenle 16 Nisan’da tüm bunları düşünerek oy vermek gerektiğini de ilave etti.

Sinanpaşa sakinleri sorunlarına sahip çıkan İMO Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu üyelerine teşekkür ettiler.