İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, İnşaat Yönetimi Çalıştayı düzenledi. İMO Adana, Antalya, Gaziantep, Hatay, İzmir, İstanbul, Manisa, Mersin ve Samsun Şubelerinden,  Niğde ve Elbistan temsilciliklerinden katılan çok sayıda inşaat mühendisi, gün boyu süren çalıştayı  ilgiyle takip etti. Çalıştay, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe ve Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya’nın açılış konuşmalarıyla başladı.


Gökçe : “Meslek insanları sürekli kendini yenilemelidir”

İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, bilginin ve teknolojinin sürekli kendisini yenilediği bir dünyada yaşadığımızı belirterek bu yeniliklere ayak uydurabilmek için iyi bir eğitim sürecinin yanı sıra meslek insanlarının kendilerini yenilemeleri gerektiğini ifade etti. Can ve mal güvenliği ile ilgili olarak hizmet üreten inşaat mühendisliği mesleğinin mensupları olarak yeni bilgilere ulaşılması ve bu bilgilerin kullanılır hale getirebilmesi için çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Gökçe, “Adana’da düzenlenen İnşaat Yönetimi Çalıştayı’nı bu nedenle önemsiyoruz. Düzenlediğimiz sempozyum, çalıştay ve kongreler, inşaat sektörünün farklı yanlarını tartışmamıza, kendimizi yenilemeye aracılık ediyor” dedi.

Cemal Gökçe ayrıca, inşaat mühendislerinin analitik düşünen, bilimsel doğruların öncülüğünde hareket eden insanlar olduğunu ve bu nedenle tek adam değil parlamenter sistemden yana olduklarını vurguladı.


Kaya: “Oda, üniversite ve inşaat sektörü işbirliği sağlamalı”

İMO Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya ise dünyada,  özellikle 2000‘li yıllardan sonra yaşanan teknolojik gelişmelerin sonucunda, inşaat projelerinde kullanıma uygun, oldukça etkin yönetim araçları geliştirildiğini ve çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bu gelişmelerin ortaya çıkardığı, bilgi ve vizyonun ülkemizde etkin kullanımını sağlamanın odalarına ve inşaat mühendislerine düşen bir görev olduğunu belirten Kaya, bugünün yaşam koşullarında teknolojik olanakların yanı sıra, tasarım ve uygulama aşamalarında;  sosyolojik, psikolojik, ekolojik ve kültürel etkileşimlerin de değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

 Kaya, “Üniversitelerde inşaat yönetimi eğitiminin niteliğinin artırılması ve konuyla ilgili akademik çalışmaların, bilginin ve araştırmaların paylaşılması önemlidir. Bu nedenle;  Oda, üniversite ve inşaat sektörü işbirliğinin sağlanması yönünde çalışmalar yürütülmelidir” diye konuştu.


Tümer: “17 Nisan sabahı, umudun başlangıcı olacak”

 “Bugün burada olmak benim için bir onurdur” diye sözlerine başlayan İMO Adana Şube Üyesi ve CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer de İMO’nun kuruluş ilkesinde olduğu gibi üyelerinin ekonomik, sosyal ve bireysel gelişimini sağlamak ve aynı zamanda topluma dayatılan politikaları kendi bilgi alanları içerisinde incelemek, irdelemek ve topluma anlatmak gibi bir görevi olduğunu ve bu görevi layıkıyla yerine getirdiğini ifade etti. Tümer, “Bu ülke insanları zenginliği, kültürü ve farklı inançları ile bir arada yaşamıştır ve yaşamaya devam etmektedir. Yaşam biçimimize müdahale edilecek bir ortama doğru sürüklenmeye çalışılıyoruz. Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmayın. 17 Nisan’ın umudun başlangıcı olduğunu unutmayın” dedi.

Yoğun programlı çalıştay

Açılış Konuşmalarının ardından Seyhan Belediyesi Hukuk ve İdari İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Türkan Eşli’nin moderatörlüğünde birinci oturuma geçildi. İnşaat Mühendislerinin hukuksal alanda karşılaştıkları konulara ilişkin olan bu oturumda konuşmacı olarak Avukat Mustafa Çinkılıç ve İnşaat Yüksek Mühendisi Batu Atagündüz yer aldı. Öğlen verilen aranın ardından İnşaatlarda İş Sağlığı ve İş Güvenliği konusundaki ikinci oturumda, moderatör olarak Adana Şube üyesi Feridun Kara, konuşmacı olarak İnşaat Mühendisi Beste Ardıç yer aldı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Emin Öcal’ın üstlendiği, konuşmacı olarak İnşaat Mühendisi Cem Kafadar’ın yer aldığı üçüncü oturumda ise Şantiye Tekniği ve Planlanması anlatıldı. Çalıştay, tartışma ve değerlendirmelerin yapılmasının ardından sona erdi.