OLASI Suriye’ye müdahale beklentileri sürerken stratejik önem taşıyan İncirlik Hava Üssü’nde ABD’ye ait radar modernize edildi, 6 patriot bataryası ise alarmda. Üsteki askerlerin izinleri de ikinci bir emre kadar kaldırıldı. Üste ise savaş uçakları günlük rutin uçuşlarını sürdürüyor.

Körfez Savaşı, Afganistan’a yapılan operasyonlarda hareketli günler yaşayan İncirlik Üssü yine dikkatleri üzerine çekti. Suriye’ye yönelik çok uluslu müdahalede kullanılması gündeme gelmesi düşünülen İncirlik Üssü’nde iddiaya göre, verilecek bir emre karşı hazır durum pozisyonunu oluşturmak için tedbir amaçlı çalışmalar yapılıyor. ABD üs yetkilileri, 1960’lı yılların teknolojisiyle üretilen 5 üniteli radar sisteminin modernize edildiğini İncirlik’in internet sitesinden duyurdu.

‘UÇUŞ GÜVENLİĞİNİ ARTTIRIYOR’

Eski radar sisteminin yerine yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalışma yapılan AN/GPN-30 adlı Dijital Havalimanı Gözetim Radarı ve Standart Terminal Otomasyon Değiştirme Sistemi monte edildi. Sitedeki bilgilere göre, 2 Ağustos’ta aktif hale getirilen yeni sistemin, eskisine göre daha hızlı ve olağanüstü hava koşullarında uçuş güvenliğini arttırma, havada çarpışmaları veya diğer muhtemel ölümlü kazaları önlemek için kullanıldığı, yakıt tasarrufu sağlama konularında avantajlı olduğu belirtildi.

39ncu İletişim Bölüğü zemin radar teknisyeni Personel Çavuş Michael William, yeni sistemi harika olarak nitelendirerek, “Sadece iki düğmeye basarak iki uçak arasındaki mesafeyi görebilmek gibi yeni fonksiyonları çalıştırmak artık çok kolay” dedi.

Kıdemli Baş Çavuş Timothy Gibson ise,  yeni sistemin uçağın belirli bir zamanda nerede olacağı gibi çok daha fazla bilgi temin edebildiğini belirtti.

İZİNLER İKİNCİ EMRE KADAR KALKTI

Üste görevli NATO üyesi ülkelerin askerlerinin izinleri de ikinci bir emre kadar iptal edildi.

PATRİOTLAR ALARMDA

Askerlere ek görevler verildiği iddia edilirken Suriye’den olası füze ve uçaklı saldırılar için aktif hale getirilen Hollanda’ya ait patriot füze bataryaları ise alarmda. İncirlik Hava Üssü ile Adana sivil Havalimanı yanındaki Seyhan Jandarma Komutanlığı sahası içindeki patriot bataryalarının yönleri Suriye’ye çevrilmiş halde bekletiliyor. Bataryaların bakımları ise düzenli olarak yapılıyor. Jandarma komutanlığı alanı içindeki patriot bataryalarına yönelik saldırılar için de askeri alandaki duvarın yüksekliği geçen ay 5 metre yükseltilmişti.

RUTİN UÇUŞLAR

İncirlik Hava Üssü’nde ise rutin hareketlilik devam ediyor. Günlük 2 F-16 savaş uçakları toplu halde rutin uçuş yapıp geri üsse iniyor. Zaman zaman da kargo uçaklarının alana iniş yaptığı görüldü. İncirlik Hava Üssü’nde görevli ismini vermeyen bir ABD’li yetkili ile üste çalışanlar, üst de rutin uçuşların, çalışmanın ve yaşamın devam ettiğini, herhangi bir olağanüstü hareketliliğin olmadığını söyledi.

İNCİRLİK’E GAZETECİ AKINI

Suriye’ye yönelik müdahalede kullanılması düşünüldüğü iddia edilen İncirlik için Adana’ya da yabancı gazeteciler akın etmeye başladı. Ulusal gazete ve televizyonların muhabirleriyle yabancı gazeteciler hava üssüne yakın Toptancılar Sitesi’ndeki binaların teraslarında ve balkonlarında konuşlanıp, saniye saniye üsdeki hareketliliği takip etmeye çalışıyor.