Yol-İş Holiday Otel’de düzenlenen eğitim programına katılan iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına yönelik verilen eğitimin amacının, sistemi yaygınlaştırıp iş kazalarını azaltmak olduğunu ifade eden ÇKD Başkanı ve FDL Eğitim, Danışmanlık Hizmetleri Yetkilisi Zeynep Kırılmış, Türkiye’nin 100 bin çalışan başına ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü olduğunu hatırlattığı açılış konuşmasında, “Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ile karşılaştırıldığında ölümlü iş kazalarında açık ara önde” dedi.

ISG İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR TARTIŞILDI

Eğitimi, Makine Mühendisi Entegre Yönetim Sistemi Baş Denetçi Osman Yüce verdi. İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına yönelik eğitim programında, ISG ile ilgili temel kavramlar, OHSAS-18001’den ISO 45001 geçiş ve temel farklılıklar ve uygulamaya yönelik örnekler paylaşıldı. ISG ve Risk Yönetimi’nin karşılıklı konuşulduğu eğitim programında konuşan Yüce, “ISO 45001, OH&S yönetim sistemi aracılığıyla, işçi sağlığı / refahı gibi sağlık ve güvenliğin diğer unsurlarını bütünleştirmeye yönelik bir organizasyona olanak tanır, bununla birlikte, bir kuruluşun bu tür sorunları da ele almak için geçerli yasal gereklilikler tarafından gerekli olabileceği belirtilmelidir” diye konuştu.

ISO 45001’in yararlarını da anlatan Baş Denetçi Osman Yüce, işçilerin ISG konularında aktif rol almasının sağlanması gerektiğini söyledi. ISO 45001’e geçiş yapan firmaların toplam maliyeti azalttığı gibi, sigorta primlerinin de maliyetinin düşürülebileceğini iddia etti.

ISG FAALİYETLERİ ANLATILDI

İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası’nın faaliyet alanları hakkında bilgiler veren Başkan Yardımcısı Nezihe Güleç de, kazaların azaltılmasına destek olmak için okullarda gönüllü olarak ISG konusunda bilinçlendirme eğitimleri verdiklerini belirtti.