“Yine ocaklara ateş düştü anaların yüreği yurdun çatısındaki alevler gibi yandı” diyen Kayadan, “İnsan olanlar kahroldu, üzüldü kederlendi.  11 gencecik beden ve 1 eğitmen yandı, azgın alevler arasında 22’si yaralandı. Yüreklerinde, beyinlerinde, bedenlerinde, azgın alevler iz bıraktı” dedi.

ÇOCUKLAR HEP AYNI YAŞTA KALDI

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı İsa Kayadan, ölen çocukların hep aynı yaşta kaldıklarını belirterek şunları söyledi;

“Çocuklar aynı yaşta kaldı. İçlerinde kocaman düşleri, sevgileri, oyun hayalleriyle. Geleceğin öğretmeni, mühendisi, doktoru, annesi serbest meslekle uğraşacak olanı yandı kül oldu. 29 kasım gecesi Adana’nın  Aladağ  ilçesinden yükselen alevler, tıpkı  2008 yılında Konya’nın  Taşkent  ilçesindeki  vahim tabloya çok benziyor. Tabelası benziyor, şekli benziyor, kız yurdu olmasıyla benziyor, ihmaliyle benziyor. Ders alamadık aslında yönetmelikler çok açık, ama teoride kalırsa acı geliyor”

“YÖNETMELİK MASUM AMA İHMAL YÜZDE 100”

Binaların Yangından korunmasına dair yönetmelikle ilgili bilgi de veren Kayadan şu bilgileri aktardı;

“Binaların Yangından korunmasına dair yönetmelikle “Kaçış (Yangın) merdiveni: Yangın hâlinde ve diğer acil hâllerde binadaki insanların emniyetli ve süratli olarak tahliyesi için kullanılabilen, yangına karşı korunumlu bir şekilde düzenlenen ve tabiî zemin seviyesinde güvenlikli bir alana açılan merdiveni,”, “Yağmurlama (sprinkler) sistemi: Yangını söndürmek, soğutmayı sağlamak ve gelişen yangını itfaiye gelinceye kadar sınırlamak amacı ile kurulan ve su püskürtmesi yapan otomatik sistemi,,”, “Yangına karşı dayanım (direnç): Bir yapı bileşeninin veya elemanının yük taşıma, bütünlük ve yalıtkanlık özelliklerini belirlenmiş bir süre koruyarak yangına karşı dayanmasını” ve “Yangın kompartımanı: Bir bina içerisinde, tavan ve taban döşemesi dâhil olmak üzere, her yanı en az 60 dakika yangına karşı dayanıklı yapı elemanları ile duman ve ısı geçirmez alanlara ayrılmış bölgeyi,”belirtilmiştir. Ancak çıkan yangında bunların olmadığı izlenimi doğmuştur

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı İsa Kayadan SÖZLERİNİ ŞÖYLE TAMAMLADI;

“yönetmelik çok masum, ancak ihmal yüzde yüz. İddia ediyoruz; Çatı malzemesi kolay alev alan malzemeden  yapılmış, zemine halı döşenmiş. Bu bir  facia . Burası dekoratif hala getirilmiş en son denetimde bu malzemeleri görüp ilgili işlemleri yapmayan MEB YÖNETİCİLERİ SORUMLULARDIR. İtfaye müdürlüğü binaların ilk kurumunda rapor verir, sonraki denetimler bakanlığındır”