TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından Adana’da düzenlenen 7.Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresin sona erdi. Türkiye’nin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğini tartıştığı kongrede,  36 sözlü ve 55 poster bildiri sunuldu, 12’si özel olmak üzere toplam 25 oturum gerçekleştirildi.

MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, kongrede işçi ve iş sağlığı ile ilgili her konunun tartışıldığını, kongrenin tek eksiğinin siyasi otoritenin katılmaması olduğunu söyledi. İktidarın ve milletvekilleri ile siyasetçilerin de bu kongrede olması gerektiğini ancak hiç siyasinin gelmediğini ifade eden MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, Adana’da çok başarılı ir kongre gerçekleştirildiğini kaydetti. Hüseyin Atıcı, kongreyi bu yıl bine yakın kişinin izleyerek rekor sayılabilecek bir katılımın gerçekleştiğini kaydetti.  İşçi, Sağlığı ve Güvenliğinin tüm toplumu yakından ilgilendirdiğini de belirten Atıcı, emekten, halktan yana bir meslek örgütü olmanın bilinci ve sorumluluğuyla bu kongrenin gerçekleştirildiğini, ekonomik ve toplumsal sorunu her boyutuyla bir kez daha tartıştırıp ortaya çıkan çözümleri kamuoyunun ve ilgili yetkililerin bilgisine sunma görevini yerine getirdiklerini sözlerine ekledi.  Atıcı, kongre sonuç bildirisinin önümüzdeki hafta MMO tarafından paylaşılacağını da sözlerine ekledi.

KONGREDE NELER TARTIŞILDI

Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi'nde, Kongre Düzenleme Kurulu Üyesi Bedri Tekin’in yönettiği oturumda MMO Başkanı Ali Ekber Çakar, Türk Tabipler Birliği’nden İsmail Bulca, Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı Temsilcisi, KESK’ten Özgür Yılmaz, Türk İş’ten Özgür Karabulut, DİSK’ten Arzu Çerezoğlu, MESS’ten Altan Çetinkal ve Hak İş Sendikası’ndan Sabahattin Korkmaz “6331 Sayılı İSG Kanunu ve İlgili Yönetmelikleri İSG Sorunlarını Çözer mi?” konusunda görüşlerini paylaştı.

MMO Başkanı Hüseyin Atıcı’nın yönettiği özel oturumda İş Güvenliği Uzmanı Mahmu Teberik  “6331 Sayılı Kanun Bilgilendirmesi”ni, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, “Kamu’ da İSG Hizmetleri”ni anlattı. Kongrede ayrıca,  , “İstihdam Statülerinin Değişiminin İSG' ye Etkileri”, “İSG Alanında Yazılım Programlarının Önemi, Yazılımla Yönetimin İlkeleri ve Öneriler”, “Enerji İzolasyonu”, “- Şantiyelerde İşçi Sağlığı ve Güvenliğine Aykırı Olan Barınma Yerleriyle İlgili Kanıtlar ve Talepler”, “İş Kazası ve Meslek Hastalıklarının Hukuksal Uygulamaları”, “Yargıtay Kararları Çerçevesinde Meslek Hastalığı”, “Yargıtay Kararları Çerçevesinde İş Kazası”, “ İş Kazasında İşverenin Ceza Hukuku Bakımından Hukuki Sorumluluğu-“, “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ve Uygulamadaki Sorunlar”,”-Meslek Hastalığı Tanısı Koyulduktan Sonra Yaşanan Sorunla ve Sorumluluklar”,” Güncel İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları”, “İş Kazalarının Araştırılmasında Hata Üçgeni Analizi”,”İSG: Şehir Efsaneleri ve Tabular”, “ İş Sağlığı ve Güvenliğinde AB Politikaları”,”İSG Hizmetlerinin Piyasalaştırılması”  ve “Ülkemizde, İş Kazası, Meslek Hastalığı ve Bu Nedenlerle Ölen Sayılarının, İllerdeki ve İş Kollarındaki Sigortalı İşçi ve İşyeri Sayılarına Göre Standardize Edilerek Değerlendirilmesi” gibi konular da tartışıldı.

Öte yandan, 7 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kongresi kapanışında, Makine Mühendisleri Odası tarafından, Kongre Düzenleme, Kongre Yürütme ve Kongre Danışmanlar Kurulu üyelerine birer teşekkür belgesi verildi.