Proje kapsamında hem ergin bireylerin gonad gelişimleri, hem de denizel alanda bulunan dil balığı yumurta ve larvaları izlenerek üreme dönemi ve bölgesi net olarak tespit edildi. Dil balıklarının yumurtlamak için kıyısal bölgeye yaklaştığını, üremenin ise yoğun olarak Ocak ile Şubat ayları arasında olduğunu gösterdi. Bu durum uygulanan "15 Şubat – 15 Mart" yasak döneminin, balıkçılık yönetimi açısından son derece yanlış olduğunu ortaya koydu. 

Dil balıkları üremek için kıyaya yaklaştıkları Ocak-Şubat ayları arasında avlanmakta, üreme dönemi bitip tekrar derin kesimlere dönmeye başladıklar Şubat ayından sonra ise yasak dönem başlamaktadır. Dolayısıyla, 15 Şubat – 15 Mart arasındaki yasak döneminin dil balıklarını korumak açısından hiçbir anlamı olmadığı anlaşıldı. Proje kapsamında yapılan çalışma yetkili kurum olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne sunuldu. Projeye ilgi gösteren genel müdürlük Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığı’nı düzenleyen 3/1 Numaralı Tebliğ’de dil balığı avcılığının yasak dönemini 1 Ocak – 1 Şubat tarihleri arasında olacak şekilde değiştirdi. Bu kapsamda ilk kez 2013 yılında dil balığı yasağı doğru dönemde uygulandı.

Ocak ayında "Dil Balığı" almayın

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi akademik bir kurum olarak ihtiyaç olan doğru bilgiyi üreterek, Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ise yetkili kurum olarak bu bilgileri ilgili mevzuata yansıtarak doğru bir balıkçılık yönetimi uygulamasına katkıda bulundular. Sahil Güvenlik ise bu dönemde kontroller yaparak, hatta Ocak ayı içerisinde yasak olarak dil balığı avladığını belirlediği balıkçı teknelerine cezai işlem uygulayarak bu doğru uygulamayı destekledi. Bu sürece destek olabilecek son ve en önemli halka ise tüketicilerdir. Eğer dil balığı avcılığının yasak olduğu ocak ayında balıkçı tezgahlarındaki dil balıkları satın alınmazsa,  kaçak yolla yapılan dil balığı avcılığının da önemli oranda önüne geçilmiş olacaktır.