Sosyal Hizmet Uzmanı Şükür Kılıç ‘İyi Bir Nesil İyi Bir Gelecek İçin Geçmişten Günümüze Koruyucu Aile Hizmeti’ konusuyla ÇÜTAM katılımcılarıyla buluştu.

“Ülkemizde Bu Bilinç Tam Anlamıyla Gelişmedi.”

Kılıç toplantıda öncelikle ‘aile’ kavramının tanımı “teorik olarak çocuk açısından bütün ihtiyaçların fedakârca ve doğru bir şekilde karşılanabileceği en köklü kurum” olarak tanımlandı. Ülkemizde kendi ailesinin yanında kalamayıp, devlet bünyesinde koruma altına alınan çocuk sayısının çok fazla olduğuna dikkat çeken Kılıç, bu sebeple toplumun ‘Koruyucu Aile Hizmeti’ konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğinin altı çizidi.

Henüz ülkemizde bu bilincin tam anlamıyla gelişmediğini vurgulayan Kılıç şunları kaydetti;

“Koruyucu Aile Hizmeti’nin tanımı; “Çeşitli nedenlerle biyolojik ailesi yanında bakımı sağlanamayan çocukların, kısa veya uzun süreli olarak bakımlarını üstlenen anne ve baba özelliklerini taşıyan kişilerin yanında ücretli veya gönüllü olarak devletin denetim ve gözetiminde yetiştirilmeleridir. Çocuk koruma sistemi içerisinde önemli bir yer tutan ve aile temelli bir bakım yöntemi olan ‘Koruyucu Aile Hizmeti Türkiye’de ilk olarak 1949 yılında uygulanmaya başlandı. Koruyucu aile modellerini ise şu şekilde sıralayabiliriz: Akraba veya Yakın Çevre Koruyucu Aile Modeli, Geçici Koruyucu Aile Modeli, Süreli Koruyucu Aile Modeli, Uzmanlaşmış Koruyucu Aile Modeli. Bunlara ek olarak, koruyucu aile ve çocuklara  ‘çocuk harçlığı, servis ücreti, kurs ücreti, eğitim yardımı, giyim yardımı ve isteğe bağlı sigorta’ gibi maddi olanaklarda sağlanıyor.”

Toplantı sonunda soruları da yanıtlayan Şükür Kılıç’a katkılarından dolayı merkez müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.