Türkiye Emekliler Derneği(TÜED) Adana Şube Başkanı Seyfi H. İyiyürek, üyelerine yaptığı çağrıda intibak yasasıyla ilgili kimsenin bireysel olarak dava aşmamasını istedi.
Başkan İyiyürek, yaklaşık 5 milyon emekli kişiyi yakından ilgilendiren İntibak yasasında yeni bir umudun belirlendiğini söyledi. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların intibak talebinin yürürlüğe girmesi amacıyla Türkiye Emekliler Derneği genel merkezin dava açtığını kaydeden İyiyürek, şimdi bu davanın sonucunun beklendiğini ve davanın kazanılması halinde bunun emsalkarar olacağını ve dolayısıyla da derneklerine üye olan bir başkasının daha dava açmasına gerek olmadığını ifade etti.
“355 LİRA ZAM OLABİLİR”
Davanın kazanılması halinde intibaktan dolayı her emeklinin maaşına 50 TL ile 355 liraya varan bir zammın yansıyacağını söyleyen TÜED Adana Şube Başkanı İyiyürek, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“5 milyon emekliyi ilgilendiren intibak olayında umutlar bitmedi. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların intibak talebi Anayasa Mahkemesi’nin gündemine gelmiştir. Beklenen karar çıkarsa 355liraya varan zamlar söz konusu olacak. Türkiye Emekliler Derneği genel merkez 2000 yılı öncesinde emekli olanlara yapılan intibak zammının, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara da yansıtılması için Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu. Kamu Denetçiliği Kurumu başvuruyu haklı buldu. Bunun üzerine Avcı, Ankara İş Mahkemesi’ne dava açtı. Ancak mahkeme davayı reddetti. Bunun üzerine dava, Yargıtay’a taşındı.
Yargıtay iş mahkemesinin kararını onayınca, derneğimiz Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi, önümüzdeki günlerde bu başvuruyu inceleyecek. Eğer yüksek mahkeme, 2000 öncesi intibakın yürürlük maddesinin iptali yönünde karar verirse, 2000 ve sonrası emekli olan herkese intibak zammı yolu açılacak.
“DAVA AÇMAYA
GEREK YOKTUR”
Hal böyle iken bazı üyelerimiz bize gelerek dava açmak istemektedir. Tek tek dava açmaya gerek olmayacak. Çünkü derneğimizin açtığı dava kazanıldığı taktirde emsal karar teşkil edeceğinden bir başka kişinin ya da kişilerin dava açmasına gerek kalmayacak.
Milyonlarca emekliye, 2000 öncesi emekli olanlara yapılan gibi 50 ile 355 lira arasında zamlar gündeme gelecek. Türkiye Emekliler Derneği genel merkezimiz4-5milyon kişiyi yakından ilgilendiren intibak davasında konuyu yakından takip ettiğini üyelerimize açıklamak istiyorum. Şimdi emeklinin intibak umudu Anayasa Mahkemesi’nde. Bunun nasıl sonuçlanacağını merakla bekliyoruz.”
“PROMOSYON MART’TA”
TÜED Adana Şube Başkanı İyiyürek, aylardan beri merakla beklenen promosyon ödemelerinin de Mart 2017’den itibaren ödeneceğini açıkladı. Hükümet ile PTT arasında henüz bir anlaşma yapılamadığını kaydeden İyiyürek, şöyle dedi:
“Maaşlarını PTT’den alan emeklilerin durumu 27 Şubat’tan sonra belli olacak. Şu anda PTT henüz anlaşma yapmadı. Daha sonra yapılacak açıklamada PTT’den maaşlarını alanların promosyon konusu netlik kazanacak.
Diğer bankalarla da hükümetimiz anlaşma yaptı. Buna göre emeklilerimiz Mart 2017’den itibaren maaşlarını aldıkları bankaya başvuru yaptıklarında 3 yıllık promosyonlarını bir defada alabilecektir.
Buna göre maaşı bin lira ve altında olanlar 300 lira, bin ile 2000 lira arasında maaş alanlar 375 lira, 2 bin liranın üzerinde maaş alanlar ise 450 lira alacaklar..
Emekliler, verilecek promosyon karşılığında ise anlaşma gereği 3 yıl boyunca aynı bankadan aylıklarını alacaktır.”