Adana Turuncu Kafe’de basın mensuplarıyla bir araya gelen Arif Kayakşu, İzmir’de asimile olmaya başlayan Adanalıların, doğup büyüdükleri topraklarının gelenek ve göreneklerini unutmaması ve iki il arasında ekonomik işbirliğine olanak sağlanması amacıyla hareket ettiklerini söyledi.

İzmir Adanalılar Güçbirliği Derneğinin 2011’de kurulduğunu söyleyen Arif Kayakşu, “ İzmir’de yaşayan Adanalıları bir çatı altında toplayıp, Adana’nın örf ve adetlerini yeni nesle aşılamak ve aynı zamanda İzmir’de Adanalılık ruhunu yeniden canlandırmak , aile ilişkilerini sıcak tutmak, sıkılaştırmak, birbirini tanımayan Adanalıları tanıştırmak amacıyla kurulan bir derneğiz. Hafta sonları ailecek etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Pikniklerde, toplantılarda kaynaşıyoruz” dedi.

İzmir’de yaşayan 60 bin Adanalı olduğunu kaydeden Kayakşu, şöyle konuştu: “İstanbul’da yaşayan Adanalıların çoğu vasıfsızdır. İzmir’deki  Adanalıların kültürel seviyesi  yüksek,  maddi durumu daha güçlü. Hepsi mevki sahibi insanlar. Derneğimizin 100’e yakın üyesi var.”

 

ADANA’NIN TANITIMI VE İŞBİRLİĞİ

Uluslararası İzmir Fuarı alanında 7-14 Haziran arası Adana Kültür ve Sanat Festivali yapılacağını duyuran Kayakşu, “Festival kapsamında Adana’mızın tanıtımıyla ilgili çok sayıda stant yer alacak. Gıda ağırlıklı olmak üzere, çeşitli sektörlerde İzmirli ve Adanalı işadamlarına ait firmaların stantları olacak. Adanalı sanatçılarımız konserler verecek.  Özellikle Adana kültürünün tanıtımı olacak. Stantlar gıda ağırlıklı olacak. Adanalı sanatçılarımız konserler verecek. Böylece hem Adana’nın tanıtımını gerçekleştirmeyi, hem de Adanalı ve İzmirli işadamlarının işbirliği yapmasını amaçlıyoruz. Adana ve İzmir ekonomilerine katkı koyacak sonuçlar bekliyoruz.  Adana ve İzmir’deki sivil toplum kuruluşlarımızı, ticaret ve sanayi odalarıyla borsaları, belediyeleri davet ediyoruz.  Ekonomisi güçlü iki büyük ilin işbirliği yapabileceği bir ortam oluşacak. Doğup büyüdüğümüz topraklara  İzmir’de de olsa sahip çıkmalıyız. Adanalı işadamlarını, STK’ları, belediyeleri illerini taşın altına koymaya davet ediyoruz.” diyerek etkinlikle ayrıntıları anlattı.

 

ADANALI 100 ENGELLİ İZMİR’DE 5 YILDIZLI OTELDE TATİL YAPACAK

Derneğin önümüzdeki süreçte gerçekleştireceği faaliyetlerle ilgili de bilgi veren Arif Kayakşu, şunları söyledi:  Temmuz ve ağustos aylarında, hiç tatile çıkmamış 100 kadar Adanalı engelliyi İzmir’de 3 gün boyunca 5 yıldızlı otelde ağırlayacağız. Bu etkinlikle ilgili Adana Valiliğimizle görüşme yaptık. Çok sayıda engelli derneğinin belirleyeceği 100 kişiyi İzmir’e götüreceğiz. Sadece bedensel değil, zihinsel engellilerden de gelen olacak.”

ADANALI ÖĞRENCİLERE BURS VE ULAŞIM YARDIMI

Arif Kayakşu, İzmir Adanalılar Güçbirliği Derneğinin İzmir'deki  Adanalı üniversite öğrencileri ve askerlere yönelikde faaliyetleri olduğunu kaydederek “ İzmir’de öğrenim gören Adanalı öğrencilere burs veriyoruz ve bu sayıyı artıracağız. Festivalden elde edilecek gelirle öğrencilerin ulaşım sorununa çözüm bulmak için girişimlerde bulunacağız. İzmir’den Adana’ya gelmek isteyen öğrencilere ve askerlerimize şehirlerarası seyahat firmalarından bilet temini yapılacak. Kent içi ulaşımda da kolaylık sağlanacak." dedi.