TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şubesinin 2. Gün süren 12. Genel Kuruluna katılım yoğundu. Genel Kurula, CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, JMO Genel Merkez 2. Başkanı Yüksel Metin, Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Hıdır Çak, JMO Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akgöz, CHP Seyhan ve Adana Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Grup sözcüsü Ulaş Çetinkaya, Kimya Mühendisleri Odası Güney İlleri Şube Başkanı Cennet Çelik, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Yılmaz, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, İMO Sekreteri Zekeriya Turan Bayburt, Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Aytok, Elife Danışoğlu, Leyla Akyol, Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Mak ve jeoloji Mühendisleri katıldı.


TATAR “ KAMU MALLARI YOK PAHASINA SATILDI”
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar açılışta yaptığı konuşmada, “Türkiye’de kamunun elinde bulunan kaynaklar yok pahasına satılırken insanlar üretimden uzaklaştırılmış, uygulanan politikalar ile ülke dışa bağımlı, borcu borçla kapatan konuma getirilmiştir. Bu durumdan bütün çalışanlar gibi elbette mühendislik sektörü de payına düşeni almıştır. Serbest piyasa ekonomisinin yarattığı vahşi ortamda tek değerin para kazanma anlayışına dönüşmesi ile plansız programsız büyüyen köy-kentler yaratılmış  mühendislik hizmetlerinden ise sıra savma anlayışı ile yararlanılma yoluna gidilmiştir” dedi.


TATAR “JEOLOJİ MÜHENDİSİ İSTİHDAMI BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”
Jeoloji mühendislerinin istihdam sorununa da değinen Dr. Tatar, istihdam konusunun yeni dönemde oda olarak üstüne gidilecek diğer bir önemli konuyu oluşturduğunu kaydetti, Başkan Tatar şöyle devam etti;
“Özellikle katma bütçeli kamu kuruluşları ve belediyelerde Jeoloji Hizmetlerinin vazgeçilmez bir olgu olduğu son dönemlerde meydana gelen doğal felaketler (Deprem, heyelan, sel vb.) nedeniyle açık bir şekilde anlaşılmıştır. Bu dönem tüm ülkenin sorunu olan işsizlik, Mühendisler için özellikle Jeoloji Mühendisleri içinde en önemli sorun olmaya devam etmektedir. Gelinen süreçte mesleğimiz açısından hangi kriterler baz alınarak çıkarıldığı anlaşılamayan Yapı denetim yasasında mesleğimiz hak ettiği yeri ne yazık ki alamamıştır. Jeoloji Mühendisliği hizmetlerini yerine getiren meslektaşlarımızın karşı karşıya kaldıkları en önemli sorunlardan biri serbest/haksız rekabet koşullarının mesleki kaliteyi tehdit etmesidir. Kâr ve rant üzerine kurulu bir sistemde hizmet alma anlayışından çok bir imza bulunsun en ucuzundan olsun “anlayışı sektörde hem fiyat kırmacı anlayışı getirmiş, hem de  meslek etiği sorunu yaratmaya başlamıştır”


 
TATAR “KENTSEL DÖNÜŞÜM, RANTSAL DÖNÜŞÜM OLDU”
Adana’da kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr.Mehmet Tatar, “Kentimizde kentsel dönüşüm rantsal dönüşüme dönmüştür” tespitinde bulundu. Tatar sözlerini şöyle sürdürdü; “Az katlı binalar riskli bina olarak tespiti yapılarak yıkılmakta ve yerine çok katlı binalar yapılmaktadır.  Bu uygulamalar deprem yönünden risk taşıyan alüvyon zeminlerde yaygın olarak yapılmaktadır. Kentimizde de az olmakla birlikte örnekleri bulunan kentsel dönüşüm bilimsel çalışmalar yapılarak tespit edilen alanlarda  alan bazında olmalıdır ,  eski binayı yıkıp yerine  çok katlı bina yapmakla kentsel dönüşüm olmaz bu olsa olsa rantsal dönüm olur. Jeoloji Mühendisleri Odası olarak  yıllardır alüvyon zeminlerde çok katlı yapılaşmadan kaçınılması gerektiğini söylüyoruz ama aynı uygulamalar devam ettiğini üzüntüyle izliyoruz”


YÜKSEL METİN “TMMOB MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEK”
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Genel Merkez 2. Başkanı Yüksel Metin ise 18 Aydır süren Olağanüstü Hal ve ülkenin KHK’larla yönetilmesini eleştirdi. Metin “Bu süreçte KHK’lar ile 130 bin kamu çalışanı işinden edildi. 57 kişi bu sureçte hayatını kaybetti. TMMOB’de 3 binin üzerinde Mühendis, Mimar ve Şehir plancısı kamudan ihraç edildi. Sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasasında belirtilen “Demokratik, Laik, sosyal hukuk devleti “ niteliği ortadan kaldırılmış oldu. TMMOB’yi siyasi iktidarın hiyerarşik denetimi ve vesayeti altına sokmaya çalışan bu bu uygulamalara karşı ülkeye ve topluma olan sorumlulukları yerine getirmeye, bilimi ve tekniği halkın yararına kullanmaya ilişkin çalışmalarını bütünlük olarak hayata geçirmeye devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.


KARADEMİR “OMUZ OMUZA MÜCADELEMİZ SÜRECEK”
Daha sonra Odalar adına konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir ise 18 aydır devam eden OHAL kapsamında ülkenin KHK’larla yönetilmesinin olağan hale getirildiğini savundu. Bu süreçte aydınlar, muhalifler, barış isteyen akademisyenlerin gözaltına alındığını aktaran Karademir, TMMOB bileşenleriyle omuz omuza Demokrasi mücadelesini sürdürecekleri mesajı verdi. Oda Başkan ve yöneticilerinin TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şubesinin 12. Genel Kurulu nedeiyle başarı dileklerinin ardından Pazar günü seçim gerçekleştirildi. Tek listeyle gidilen seçimde Mevcut Başkan Dr Mehmet Tatar’ın listeyi üyelerce onaylandı.


Yapılan seçim sonunda oluşan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:
Dr.Mehmet TATAR,  Doç.Dr.Mustafa AKYILDIZ,  İsmail ERGAN,  Meltem AKDOĞAN, Emre BÜYÜKÖZER, Müzeyyen YILDIRIM, Selen YURDAIŞIK