Barışık, Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine dayanarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, sigara kaçakçılığı inanılmaz boyutlara ulaşmış durumda. Bu açıklanan veriler sadece yakalanan kaçak sigaralar üzerindeki elde edilen veriler olup yakalanmayanların boyutunun ne olduğu bilinmiyor.

2009 yılında ele geçirilen kaçak sigara 10 milyon 149 bin 605 paket. Bu sayı son 5 yılda, yüzde 963 artış göstererek geçtiğimiz yıl 108 milyon pakete ulaştı.

Artışta emniyet güçlerinin denetimleri ve özellikle Suriyelilerin rahatça Türkiye'ye gelmeye başlamalarının etkisinin büyük olduğu görüldü."

Barışık, Türkiye'de bir paket sigara üzerindeki vergi yükünün yüzde 536'yı bulabildiğini bu yüksek vergi dolayısıyla da kaçakçılığın cazip hale geldiğini belirterek yine "Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, Kaçakçılar bir kamyon sigara kaçakçılığından net "2 milyon dolar" gelir elde edebiliyorlar. Sadece sigara kaçakçılığından devletin uğradığı zarar yıllık 4 milyar TL. Sonuç olarak fazla vergi, asıl alınacak vergiyi öldürdüğü gibi kaçağı cazip hale getirerek, kaçakçılığın artmasına esnafın mağdur olmasına yol açıyor" diye konuştu.