Bilgi çağının yaşandığı günümüzde kadınların ortaçağı aratmayacak uygulamalarla ikinci sınıf yurttaş haline getirilmeye çalışıldığını belirten Adana İşkadınları Derneği (İŞKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Elif Doğan Türkmen, kadınların hem sosyal yaşamda hem de iş yaşamında hak ettikleri yeri alması gerektiğini bildirdi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl da 8 Mart’ın aynı hüzün duygularıyla yaşanacağını kaydeden Av. Türkmen, Büyük Önder Atatürk’ün öncülüğünde kadınların ve erkeklerin birlikteliğiyle kazanılan Kurtuluş Savaşı’nın ardından gerçekleştirilen devrimlerde kadın-erkek eşitliğinin ön planda tutulduğuna dikkati çekti.

 

Bu devrimler kapsamında Türkiye’de birçok Avrupa ülkesinden daha önce kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiğini anımsatan Av. Türkmen, Cumhuriyet döneminde kadınlara daha çok önem verildiğini, hem sosyal yaşamda hem de iş yaşamında kadınların daha çok yer aldığını söyledi. Av. Türkmen, teknoloji ve bilimin inanılmaz bir hızla geliştiği günümüzde ise kadınların Cumhuriyet dönemi öncesi uygulamalarla karşı karşıya kaldığını aktardı.

 

Kadınların hala töre cinayetleriyle katledildiğini, dini gerekçeler öne sürülerek erkeğin gölgesinde bir yaşam sürdürmek zorunda kaldığını, erkek egemen anlayış nedeniyle iş yaşamında yeteri kadar yer alamadığını belirten Av. Türkmen, bu tablonun ileri uygarlık hedefi taşıyan Türkiye’ye yakışmadığını vurguladı.

 

Anayasa ve yasalarla yer alan kadın erkek eşitliğinin gerçek yaşamda yerini bulmadığını dile getiren Av. Türkmen, eğitimden ekonomi politikalarına kadar hemen her alanda kadınların ötekileştirildiğini ifade etti. Erkek egemen anlayışın kendini yaşamın her alanında gösterdiğini anlatan Av. Türkmen, kadınların annelik görevini yerine getiren, kocasının isteklerini emir ve görev olarak kabul eden, ev işlerinden başka bir iş yapmayan kişiler olarak görülmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.

 

Kadınların yaşamın her alanında erkeklerle birlikte ayırt edilmeksizin yer alması gerektiğinin altını çizen Av. Türkmen, kadınların öncelikle iş yaşamında yer alıp ekonomik özgürlüklerine kavuşmalar gerektiğinin vurguladı. Av.Türkmen, kadınların siyasette etkin rol alması gerektiğini dile getirerek, “Siyasete kadın eli değmeli. Kadınların oy kullanan kişiler olmanın ötesine geçmesi ve temsil makamlarında yer almasıyla kadınların sesinin daha gür çıkacağını ifade etti.

 

Tüm emekçi kadınların gününü kutlayan Av. Elif Doğan Türkmen, “Kadınların eşit yurttaş olduğunu, yaşamın her alanında en az erkekler kadar yer aldığını, kadınların farklı gerekçeler altında katledildiği cinayetlerin sona erdiği, sevgi ve anlayışın hakim olduğu 8 Martları kutlamak en büyük dileğimizdir ”dedi.