ÇÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vecdi Akyüz, İslam Hukuku alanındaki bilgi ve birikimlerini paylaştı.

Prof. Dr. Akyüz, İslam dininde iman ve amel bütünlüğünün her şeyden önce geldiğine vurgu yaparak, amel etmek için de ilmin gerekli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Akyüz konuşmasına şöyle devam etti;

 

Prof. Dr. Akyüz: “İlimsiz Ne İman, Ne de Amel Olur.”

“İslam dininde iman ve amel bütünlüğü her şeyin önüne alınmıştır. Sadece iman yetmez. Yanında amel-i salih (İyi – güzel ve faydalı iş) gereklidir. Bunun da mutlaka insanın pratik hayatına, davranışlarına da yansıması gerekir. Yani sadece kalpte kalan bir iman hiçbir zaman yeterli olmaz. Ama amel etmek için de bunun yanında ilim gereklidir; ilimsiz ne iman, ne de amel olur. Bunlar birbirini destekleyen tamamlayan ve geliştiren İslam’ın en temel esaslarıdır.”

İslam medeniyetinin bir fıkıh (bir şeyi özüne vakıf olarak anlamak ve deliliyle birlikte bilmek) medeniyeti olduğunu da belirten Prof. Dr. Vecdi Akyüz, İslam Hukuku’nun amel ve iman kadar ilimle de her zaman iç içe olma özelliğine sahip olduğunu ifade etti.