Heyet, bilimsel bir kuruluş gibi tüm çiftçilere örnek uygulama yapan Özler ailesinin kayalık bir ar araziyi tarıma kazandırmasına tanık oldular.

İzmir İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal, Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük ve Tarım Grubu üyeleri ile Adana Çiftçiler Birliği İkinci Başkanı Mutlu Doğru, genel sekreter Oana Çorat, yönetim kurulu üyeleri Avni Özşahin, Nevzat Arman, Sinem Özkan Başlamışlı ile Mehmet Özler, heyetle birlikte tarım arazilerini gezerek, yapılan örnek uygulamaları yerinde gördüler.

Özler Ziraat A.Ş kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Özden Özler tarafından karşılanan heyete, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Mehmet Özler ise yapılan saha gezisinde tarımdaki yeni uygulamalarını anlattı.

Heyet, Abdioğlu yakınlarında dağ eteğindeki kayalık bir arazinin üretime nasıl kazandırıldığına tanık oldu.  Siyah incir, nar ve zeytin yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgenin taşlık olmasına rağmen ekilen fidanların meyve vermesini şaşkınlıkla izleyen heyet, bu çabalarından dolayı Özler ailesini kutladılar.

Özler Ziraat A.Ş'nin, narenciye bahçesindeki sıvı gübreleme ve ilaçlamada tamamen Türkiye'de imal edilen bir makineyi uygulama sahasında izleyen İzmirli üreticiler, makinanın, kıvrak hareketlerle meyve ağaçlarının arasından geçip ağacın tüm bölümlerine ulaşmasına tanık oldular.

Heyet, Ali Özler tarafından kurulan Tarım Müzesi'ni de ziyaret ederek, müzeye kazandırılan ve artık ''antik'' değer taşıyan tarımsal aletleri incelediler.

Örnek çalışma

İzmir İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal, iki gün süren inceleme gezisinin ardından yaptığı değerlendirmede, tarımsal kuruluşların temsilcilerinin bu dayanışmasının tüm Türkiye'ye model olması gerektiğini bildirdi.

Güldal, ''Bu gezide tarımın entelektüelleri bir araya geldi. Biliyorsunuz tarımın entelektüeli pek fazla yoktur ülkemizde. İzmir ve Adana gibi önemli tarım kentlerinde sırf tarımı konuşan, tarımın sorunlarını dile getiren, tarımla ilgili önerilerini paylaşan insanların ortaya çıkması, bir araya gelmesi çok önemli'' dedi.

İzmir Tarım Grubunda, üretici, sanayici, akademisyen, bürokrat ve gazeteci bulunduğuna dikkati çeken Güldal, şunları kaydetti:

'' Karşılıklı ziyaretler ve görüşmeler fayda sağlıyor. Bende İzmir ekibiyle birlikte geldim. Şunu gördüm, bütün sohbetler tarımla ilgili. Bütün dilekler, temenniler, öneriler hep tarımla ilgili. Şakalaşmalar bile tarımla ilgili. İşin güzel tarafı bu. Bu ekip, tarımı yaşayan insanlar. Bu noktada çok önemli görüyorum. Elbette ilkesel olarak bunun yaygınlaşması daha çok paylaşılması lazım. Adana ve İzmirli tarım temsilcilerini bu çabalarından dolayı kutluyorum.''

Güldal, bu tür birlikteliklerin sadece tarımda değil tüm alanlarda görülmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Çünkü ülkemizin de buna ihtiyacı var. Biz bakanlık olarak tarımdan her kesimin dileklerini, önerileri, eleştirilerini dile getiren grupların ortaya koymuş oldukları fikirlerden yararlanmak istiyoruz. Ben İzmir’in İl Tarım Müdürü olarak İzmir’le ilgili bir proje başlangıcında bu grubun görüşlerini önemsiyorum. Böylece işe başlarken 1-0 önde başlıyoruz'' dedi.

Heyete eşlik eden Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ise, heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, karşılıklı bilgi alışverişinin önemine dikkati çekti. Geçtiğimiz aylarda da İzmir'i Adana Çiftçiler Birliği olarak ziyaret ettiklerini anımsatan Doğru, bu ziyarette İzmir'deki tarımsal uygulamaları yerinde gördüklerini kaydetti. Doğru, bu dayanışma ve işbirliğinin geliştirilerek sürdürüleceğini bildirdi.