Doğan bölgemizdeki çevre sorunlarının en aza indirilmesi için proje üzerinden çalışmalar yapılması gerektiğini ifade ederek yerel yöneticilere “yeterli sayıda Çevre mühendisi istihdam edin” çağrısı yaptı.

Seçim döneminde aday adaylarının daha sonra ise partilerin adaylarının çok sayıda çevreci vaatlerde bulunduğunu kaydeden Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, “Yerel yöneticilerden öncelikli olarak seçimden önceki çevreci vaatlerini tutmalarını bekliyoruz. Yerel seçimlerden önce adaylar çevreci görünebilme adına birçok vaatte bulundular.  Ancak, maalesef seçilen Başkanlar, o makam ayrıcalığı sanırım onları fikirlerini düşüncelerini değiştirdi. Çevreci projeler maalesef ikinci planda kalıyor. Özellikle çevre adına sorumluluk almaktan çekiniyorlar” dedi.

ÇEVRE MÜHENDİSİ ÇALIŞTIRARAK ÇEVRECİ OLUNMAZ

Adana’da merkezi ilçelerde çevre mühendisi çalıştıran bir tane belediye olduğunu anlatan Doğan şöyle konuştu;

”Bir tane çevre mühendisi çalıştırarak çevreci olunmaz. Bir ilçede yüz binlerce insan yaşıyor. Burada çevre sorunu var. Bu çevre sorununu bir çevre mühendisi çözemez. Ben basın açıklamasında da söylemiştim. Çevre mühendislerinin elinde sihirli değnek yok. Böyle bir beklentiye girilmesin. Ancak çevre adına sistemli bir yapı kurarsınız, çevre mühendislerini işe alırsınız bunlar proje ve program oluşturarak hizmet ederler. “Benim bir çevre mühendisim var ama ben çevreciyim” diyemezsiniz. Bu kişinin kendini kandırmasıdır. Yani halkta bunu görüyor. Seçilmiş olmak bazı şeyleri yanlışını örtmüyor”

ÇEVREYE KARŞI SORUMLULUĞUMUZ VAR

Çevre mühendisleri olarak çevreye karşı sosyal sorumluluklarının olduğunu belirten Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, şunları söyledi;

“Sosyal sorumluluğumuz çerçevesinde yapılan yanlışları çekinmeden, kimseden ürkmeden, mücadeleye devam ederek söylemeye devam ediyoruz. Odamız, seçilmişlerin karşısında konuşamazsa, halka doğru bilgileri aktaramazsa gerçek görevini yerine getirmemiş olur. Çevre anlamında en büyük görevlerden biri olan çalışmalar yerel yönetimlerden çıkıyor. İçme suyundan atık suya, Hava kirliliği, gürültü kirliliği kontrolü gibi birçok konudaki çevresel sorunla mücadele etmesi gereken kurumlardan biri de yerel yönetimlerdir. Biz söylüyoruz umarım yerel yöneticilerde sesimizi duyar. Ve kendilerini biraz daha çevre anlamında doğru projelere yöneltirler diye düşünüyoruz”

BELEDİYELER ÇEVRE MÜHENDİSİ İSTİHDAM ETMELİ

Yerel yönetimlerde Çevre mühendisi bulundurulması gerektiğini ifade eden Doğan sözlerini şöyle tamamladı;

“Yerel yönetimlerdeki norm kadrolar genelde mecliste oluşturulan kadrolardır. “Mühendis” diye geçen bir kadro vardır. Onun yerine isterseniz inşaat mühendisi alırsınız,  isterseniz Çevre mühendisi alırsınız. Çevre mühendisi istihdam etmeyen belediyeler bu eksikliklerini çevre mühendisi olarak doldurmalıdır. Maalesef bu sistem böyle dönmediği için işin içine siyaset girdiği için o kadrolar başka şekilde de doldurulabiliyor. O kadro çevre anlamında değil de tanıdık tarafından dolduruluyor.  Biz diyoruz ki, Belediyeler mutlaka yeterli sayıda çevre mühendisi istihdam etmelidir”