Adana Kent Konseyi'nin, konuyla ilgili kurum ve kuruluşların 2015 yılı raporlarından da yararlanarak hazırladığı çalışmada dünya ölçeğinde  düşük gelirli ülkelerde çocukların yüzde 20-30'nun, Türkiye'de ise lise çağındaki çocukların yüzde 25’inin  açık liselerde okumakta olduğu ve büyük çoğunluğunun evde ya da işte çalışma durumunda  olduğu belirtildi.  Raporda Suriyeli sığınmacıların okul çağındaki çocuklarının ise sadece yüzde 15’inin  okula gidebildiği ve neredeyse yarısının da çalışmak zorunda kaldığı belirtildi.

Eğitim gören çocukların bilgisine de yer verilen raporda, genel ve mesleki teknik ortaöğretim toplamında 5 milyon 691 bin 71 öğrencinin,  1 milyon 470 bin 434’ünün açık öğretim öğrencisi olup, açık öğretimin payının yüzde 25,84 olduğu,  Adana’da ise açık öğretimin yüzde 32,37 düzeyinde seyrettiği kaydedildi.

ÇOCUKLARIN YÜZDE  50,2’Sİ OKULA DEVAM EDEMİYOR

Söz konusu raporda 2012 yılı tibariyle tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde çalışan 893 bin çocuktan 445 bininin  aynı zamanda okulunu sürdürdüğü,  448 bininin ise okula gidemediği, başka bir deyişle çalışan çocukların  yüzde 50,2’sinin okula devam edemediği vurgulandı.  Bu oranın 15-17 yaş  grubunda  yüzde 66’lara çıktığı, gezici tarım işçileri arasında bu oranın daha da yükseldiği dikkat çekici bilgiler arasında yer aldı. Ayrıca raporda Adana’da 53 çadır noktasında yapılan gözlemlere dayanılarak verilen bilgiye göre,  yüzlerce çocuğun okuldan uzak kaldığı,  sadece Karşıyaka Küçük Sanayi Bölgesi'nde 750’den fazla çocuk işçiye rastlandığı bilgisi paylaşıldı.

SURİYELİ ÇOCUKLAR

Türkiye'de 1,7 milyon Suriyeli’nin yaşadığı ve yaklaşık 500  bin civarında okul çağındaki çocuğun yarısının çoğu tehlikeli iş olmak üzere çeşitli işlerde çalışmakta olduğu ifade edildi. Suriyeli çocukların  sadece 79 bininin eğitim öğretimini sürdürebildiğinin belirtildiği raporda, hükümetin bu verilerin ayrıntılarını kamuoyuyla paylaşmasının hem analiz düzeyini, hem de çözüm arayışlarını kuvvetlendireceğinin altı çizildi.